ЄС пропонує контракт для транзиту газу на 10 років

Читать на русском
Заступник глави Єврокомісії у справах енергосоюзу також заявив, що не очікує проблем з поставками газу в ЄС цієї зими.

Єврокомісія запропонувала Росії та Україні обговорити трансєвразійський проект транзиту газу, терміном дії більше ніж на 10 років, з обсягами, які б виправдовували інвестиції в модернізацію газотранспортної системи.

Як пише «Слово і Діло», про це заявив у понеділок заступник глави Єврокомісії у справах енергосоюзу Марош Шефчович за підсумками тристоронніх переговорів РФ, ЄС і України щодо газу в Брюсселі, передає ТАСС.

Газові переговори: які позиції сторін та що буде з транзитом після 2019 рокуУ Брюсселі відбудуться тристоронні газові переговори за участю України, Європейської комісії та Росії щодо транзиту газу.

«Цей контракт повинен відповідати нормам ЄС, він має бути довгостроковим - більше 10 років. Що стосується обсягу, то це має бути комерційно зважений обсяг, що дозволить нам залучити інвесторів до модернізації ГТС України», - заявив він.

Марош Шефчович зазначив, що Єврокомісія не очікує проблем з поставками газу в ЄС цієї зими.

«Хороша новина в тому, що все добре, під контролем, і ми не чекаємо ніяких проблем цієї зими», - заявив він.

Марош Шефчович також заявив, що контракт на транзит російського газу через Україну має відповідати всім нормам ЄС і бути таким же, як із західними країнами. «Це має бути такий самий контракт, який є у Газпрому із західноєвропейськими країнами», - заявив він.

Раніше Марош Шефчович повідомляв, що запропонував РФ і Україні основні параметри майбутньої угоди про транзит газу на період після 2019 року, включаючи його тривалість, обсяг і тарифи.

Нагадаємо, 21 січня, відбулися газові переговори в Брюсселі. Головною темою переговорів стали перспективи транзиту газу через територію України після 2019 року. Це другий раунд тристоронніх консультацій щодо газу, перший відбувся в липні минулого року в Берліні. Росія, ЄК і Україна домовилися тоді створити експертну робочу групу для обговорення всіх питань транзиту газу після 2019 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: