Клімкін розповів про переговори щодо газу

Читать на русском
Газпром пропонує Києву продовжити газові контракти після 2019 року навіть без консультацій, повідомив глава українського МЗС.

Російський Газпром готовий продовжити газові контракти після 2019 року навіть без проведення експертних консультацій.

Як повідомляє «Слово і Діло», про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін після завершення тристоронніх газових переговорів Україна-ЄС-Росія в Брюсселі, передає Європейська правда.

Газові переговори: які позиції сторін та що буде з транзитом після 2019 рокуУ Брюсселі відбудуться тристоронні газові переговори за участю України, Європейської комісії та Росії щодо транзиту газу.

«Пан Міллер тричі підкреслив, що вони готові продовжити чинні контракти. Ці контракти для них, напевно, за щастя. При цьому він говорив, що ці контракти можна продовжувати навіть без будь-яких експертних консультацій», - сказав Клімкін.

«Я намагався у нього перепитати, що він має на увазі. Так він підтвердив, що саме ці контракти. І просто - вперед», - додав міністр.

У той же час міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що Росія не хоче виконувати рішення Стокгольмського арбітражу.

«Російська сторона навіть не розглядає того, що в нас зовсім інше законодавство, інші правила, інші закони, які віддзеркалювають європейське законодавство. І те, що ми повинні перейти від «договорняків" до реальних контрактів, заснованих на європейських правилах, це ні російська сторона, ні тим більше Газпром розглядати на цьому етапі не хочуть. Ну і, звісно, російська сторона не визнає рішень Стокгольмського арбітражу. Вона не хоче їх визнавати. Юридично ситуація змінилася для всіх наших європейських друзів. Тільки не для Росії», - сказав він.

Міністр підкреслив, що на переговорах Європейська комісія виступала з єдиною з українською стороною позицією.

«Навіть ЄС тепер намагається розтлумачити Росії, яка не хоче слухати, що правила змінилися. Але логіка пана Міллера - це просто продовжити наявні контракти. Він сказав, на це непотрібно навіть експертних консультацій», - пояснив глава МЗС.

Водночас голова Нафтогазу Андрій Коболєв заявив, що Україна під кінець тристоронньої зустрічі з представниками Європейської комісії і РФ щодо газових питань отримала пропозицію про можливі обсяги і терміни контракту на транзит газу після 2019 року.

Раніше сьогодні повідомлялося, що сьогодні відбудуться газові переговори в Брюсселі. Головною темою переговорів стануть перспективи транзиту газу через територію України після 2019 року. Це другий раунд тристоронніх консультацій щодо газу, перший відбувся в липні минулого року в Берліні. Росія, ЄК і Україна домовилися тоді створити експертну робочу групу для обговорення всіх питань транзиту газу після 2019 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: