Кандидат у президенти Шевченко ще не виконав більшість своїх депутатських обіцянок

Читать на русском

Партія УКРОП висунула Олександра Шевченко своїм кандидатом у президенти ще 5 грудня. Рішення ухвалили за підсумками праймеріз, у фінальній частині яких Шевченко обійшов Оксану Тунік-Фриз та Ірину Головатенко. Документи до Центральної виборчої комісії політик приніс 17 січня й за чотири дні став офіційним кандидатом.

Поки Шевченко – народний депутат. Уперше він пройшов до парламенту як самовисуванець за підсумками проміжних виборів у окрузі №83 Івано-Франківської області (червень 2014 року), а восени в тому ж окрузі переміг на позачергових виборах уже від партії «Блок Петра Порошенка». Восени 2015 року Шевченко залишив БПП і став членом політради УКРОПу.

За час своєї каденції нардеп дав 37 обіцянок, 7 з яких виконав (19%), 2 – провалив, у процесі залишаються ще 29. Таким чином, у загальному рейтингу відповідальності депутатів Шевченко посідає 310-те місце.

Останнім часом Шевченко щедрий на обіцянки, які він має виконати в разі своєї перемоги на виборах. Безпосередньо перед виборами депутат пообіцяв пройти детектор брехні: «Руку на серце кладу, жодного разу в житті хабарів не брав і не буду, й ніколи в житті не займався корупційними схемами. Нехай кожен політик так зробить. А ще краще детектор брехні пройде, я його пройду обов'язково перед виборами й запрошу всіх своїх опонентів». Одразу після перемоги Шевченко обіцяв внести до Верховної Ради як невідкладні два законопроекти: про імпічмент президента та про відкликання депутатів.

Крім того, Шевченко запевнив, що заморозить повернення боргів Міжнародному валютному фонду й перекриє виїзд за кордон для всіх чиновників (щоб перевірити їх на факт причетності до корупції). «Будуть закриті наші кордони для всіх чиновників, я той список підготую заздалегідь, щоб ніхто не зміг втекти», – зазначив він.

Відзначимо також, що Шевченко є власником гірськолижного курорту «Буковель» і заявив, що в разі перемоги на виборах продавати його не буде, оскільки не бачить у цьому сенсу. «Який сенс? Якщо я завдяки «Буковелю» є повністю незалежною ні від кого людиною», – підкреслив він.

У своїй передвиборчій програмі Шевченко пообіцяв легалізувати короткоствольну зброю для українців, зменшити кількість народних депутатів, підвищити соціальний захист чиновників із посиленням відповідальності за зловживання. Крім того, в планах нардепа поетапно підвищити мінімальні зарплати та пенсії, щоб за три роки вони досягли еквівалента 500 євро та 300 євро відповідно.

Крім цього, в програмі прописаний пункт домагатися в міжнародних судах компенсації збитків від Росії. Про переговори з Росією в програмі нічого немає, але раніше Шевченко заявив, що після перемоги почне їх із залученням третіх сторін у Київському форматі (щоб вони відбувалися в столиці).

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, «Свобода» висунула кандидатом у президенти заступника голови партії, депутата Львівської облради Руслана Кошулинського.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: