Жителям ОРДЛО хочуть заборонити голосувати на виборах. Чому та чи варто?

Читать на русском
Василь ВовкЕксперт з питань державної безпеки

Однозначно, це порушення прав громадян ОРДЛО. Ба більше, це зловживання своїм становищем з боку тих, хто озвучує такі ініціативи.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт із питань державної безпеки Василь Вовк, оцінюючи пропозицію МВС заборонити голосувати на виборах жителям окупованих територій через вплив на них пропаганди РФ.

«Не можна оцінювати «зомбування» того чи іншого громадянина вкупі, грубо кажучи. Якими б не були громадяни там, вони мають право голосувати. Це б, по-перше, показало, що вони залишаються громадянами України. Крім того, є й ті, хто продовжує вірити в територіально цілісну соборну Україну», – зазначив Вовк.

Це рішення буде антиконституційним і протизаконним, якщо його ухвалять, додав він.

«У цих заявах є ознаки побоювання влади того, що ніхто з окупованих територій не голосуватме, а якщо й голосуватиме, то не за чинного президента, а за якогось представника сходу України», – підкреслив експерт.

Заборонити голосувати – підтвердити те, що ми втратили громадян. За що ми тоді боремося? За територію? За землю? Без громадян?

При тому, що в Києві, мабуть, ситуація з впливом пропаганди РФ ще гірша, ніж у Донецьку чи Луганську, акцентував він.

За його словами, закриття виборчих дільниць у РФ, перенесення їх до інших країн – це порушення прав українських громадян, які перебувають у Росії, але мають право голосувати.

«Перенесенням виборчих дільниць ніхто не скористається. Можливо, представники консульських установ виділять гроші на відрядження й полетять для голосування, але прості громадяни цим правом не скористаються», – уточнив фахівець.

Крім того, й у минулі роки неохоче голосували, але наразі це порушення, наголосив він.

«Тут наявні ознаки кримінального правопорушення, а саме порушення виборчих прав громадян. Ніхто не має права заборонити голосувати. Кожен громадянин України має право обирати й бути обраним. Якщо вони громадяни України, то забороняти голосувати – порушення Конституції та злочин проти держави», – резюмував Василь Вовк.

Радник голови МВС Арсена Авакова Зорян Шкіряк вважає, що на виборах президента України та Верховної Ради жителям окупованих територій не можна надавати право голосувати, оскільки ці громадяни були під впливом тотальної російської пропаганди, «їх перетворювали на зомбі».

Нагадаємо, минулого року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков висловив думку, що після деокупації Донбасу жителі цих територій не мають голосувати на виборах президента та ВР протягом 3-5 років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: