З'ясувалося, як працюватиме МВС під час виборчого процесу

Читать на русском
До складу робочої групи увійдуть представники слідчих і оперативних підрозділів Нацполіції, фахівці з громадської безпеки, а очолить її радник голови МВС Іван Стойко.

Якщо на виборах будуть спроби голосування за тих громадян, хто виїхав до Європи, кримінальні провадження будуть порушуватися правоохоронцями негайно.

Про це в ефірі телеканалу «112 Україна» заявив член колегії МВС, народний депутат Антон Геращенко, коментуючи необхідність створення при відомстві робочої групи для виявлення та кваліфікації порушень закону під час виборчого процесу, пише «Слово і Діло».

Робота ВР напередодні виборів: чого чекати від РФ та в чому небезпекаПісля тривалих новорічних канікул народні депутати повернулися до сесійної зали. Про ризики для ВР напередодні виборів та порядок денний поговорили з експертами.

«Ми зараз чуємо, що члени виборчих комісій мають намір організовувати голосування за тих осіб, які виїхали за кордон. Є деякі штаби кандидатів, які організовують масове голосування за тих громадян, хто виїхав до Європи. Я заздалегідь попереджаю, що МВС і в прикордонній службі буде вся інформація. Можна буде легко перевірити, чи були ці громадяни України на момент голосування в себе вдома, чи могли проголосувати, чи вони в цей час працювали в Європі. Негайно будуть порушуватися кримінальні провадження в разі виявлення фактів, спроб голосування за тих осіб, які виїхали на роботу за кордон і яких немає вдома», – сказав він.

При цьому Геращенко наголосив, що робоча група МВС під час виборчого процесу була створена не лише для запобіганню порушенням під час виборів президента в березні 2019 року, але й щоб уникнути тиску на кандидатів на посаду глави держави.

«На засіданні робочої групи, яке відбувалося в понеділок, було запропоновано створити «гарячу» телефонну лінію, куди могли б телефонувати представники різних партій, кандидатів і повідомляти про ті чи інші порушення на виборах. Ця інформація буде публічною. Але й кожен кандидат, який відчуває, що йому загрожує небезпека й це обґрунтовано, може звернутися до поліції, і йому буде надана охорона й безпека», – зазначив він.

Геращенко додав, що також ухвалили рішення випустити методичні вказівки для членів виборчої комісії. У них будуть перераховані порушення, які можуть виникнути під час виборів та яка кримінальна відповідальність за них передбачена.

Нагадаємо, напередодні голова МВС Арсен Аваков заявив про створення при відомстві робочої групи для ефективної співпраці та забезпечення громадської безпеки, а також законності виборчого процесу в Україні. До складу робочої групи увійдуть представники слідчих та оперативних підрозділів Нацполіції, фахівці з громадської безпеки, а очолить її радник голови МВС Іван Стойко.

Група займатиметься недопущенням порушень і провокацій під час усього виборчого процесу, безпосередньо в день голосування й під час підрахунку голосів.

Відзначимо, МЗС не реєструватиме російських спостерігачів ОБСЄ на виборах.

Також нагадаємо, в ЦВК затвердили кошторис виборів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: