Вибори-2019: чи залишиться Гройсман прем’єром

Читать на русском
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

Прем’єром Гройсман може залишитись, якщо Порошенко виграє вибори. Зараз Гройсман намагається лавірувати між БПП та НФ, чим викликає багато запитань з боку АП до себе. Хоча це логічно для Гройсмана, йому потрібно балансувати.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний аналітик Валентин Краснопьоров, оцінюючи позиції прем’єра на тлі президентських виборів.

«Корінь проблеми навіть не в Гройсмані та Порошенку, а в Конституції та парламенті, який прийшов після виборів, коли НФ узяв потужну частку. Якщо Порошенко виграє президентські вибори, він підтвердить свою легітимність, спроможність перед багатьма групами й сформує більшість за допомогою мажоритарної системи, яку зараз залишив», – зазначив Краснопьоров.

Мажоритарну систему залишили, змінювати вже нічого не можна, нагадав він.

За його словами, в разі, якщо Порошенко програє вибори, поки немає жодного політика, який зможе сконструювати владу так, а значить, влада перейде до парламенту. Тут уже все залежить від позицій БПП.

«Це буде серйозний акціонер. Групи шукатимуть, навколо кого концентруватися. Не факт, що це буде новий президент. Не факт, що це буде Тимошенко чи президент демократичного табору», – підкреслив політолог.

Що наступного року обіцяють зробити міністри КабмінуОмелян обіцяв у 2019 році збудувати тестову площадку для Hyperloop, а Розенко – провести перерахунок пенсій.

Схожа ситуація була за Ющенка, коли більшість ресурсних груп об’єдналися навколо Януковича. Ми бачили, що те, що Ющенко був президентом, нічого не вирішувало. Все вирішувалося в парламенті, додав він.

«Порошенко поки єдиний серед усіх кандидатів може бути продовжувачем, головним арбітром та об’єднувати навколо себе ресурсні групи. Інші кандидати цього не зможуть. Тому все відбуватиметься в парламенті, коли будуть уже парламентські вибори. А от хто і як уже туди зайде – питання. Чи може Гройсман зайти на чолі політичної сили? Навряд чи. Рейтинг у нього не такий високий», – пояснив експерт.

Гройсман не настільки вбив свій рейтинг, як Яценюк, але й говорити про те, що рейтинг високий, також не можна, уточнив він.

«Тому прем’єрство Гройсмана можливе лише за Порошенка. Однак і тут багато запитань. Невідомо, якими будуть вибори», – резюмував Валентин Краснопьоров.

Що в 2019 році обіцяють зробити міністри Кабміну – за посиланням.

Також «Слово і Діло» визначило найбезглуздіші обіцянки 2018 року й з’ясувало, хто наобіцяв більше за всіх.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: