Підпал Лаври та перехід приходів до ПЦУ: до чого має бути готовою Україна

Читать на русском
Василь Яблонськийполітолог

Пожежі були й раніше. Зокрема, десять років тому в Кам'янці-Подільському ділили територію архів і церковники. Через церковників сталася пожежа, були знищені раритетні матеріали. Однак у випадковість пожежі на території Лаври повірити складно.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Василь Яблонський, оцінюючи підпал Києво-Печерської лаври та перехід громад до ПЦУ.

«Звичайно, потрібна оцінка фахівців. Однак те, що це відбувається під час перевірки Мінкульту, який уже знайшов низку порушень, при тому, що низка речей зникла – ікони XIX століття, інші речі – викликає pfпитання. Звичайно, випадковості відкидати не можна, але потірбно буде враховувати, що зникло, якими будуть подальші дії та пояснення», – зазначив Яблонський.

Щодо переходу громад до ПЦУ, то вже близько 70 приходів перейшли до ПЦУ. Дуже важливими для громади та церкви є питання майна, додав він.

«Найближчим часом має бути ухвалений церковний закон щодо врегулювання питання переходу громад до ПЦУ. Він полегшить цей процес і пожвавить його», – підкреслив політолог.

Безумовно, є тиск, приходи не зовсім захищені від цього, уточнив він.

До яких церков ходять українці: як змінювалася релігійна прихильність населення останні п’ять роківБільшість українців ще не визначилися з питанням, хто міг би очолити помісну церкву в Україні, хоча 54 відсотки виступають за автокефалію.

«Ми пам'ятаємо дії Новинського, який просто фізично припинив спробу одного з очільників церкви УПЦ МП бути присутнім на Соборі», – нагадав експерт.

За його словами, це дуже складні процеси. Є низка позовів, зокрема щодо Вінниці, й зрозуміло, що простим цей шлях не буде, оскільки Москва не готова здавати свої позиції.

«Кремль використовуватиме всі можливі способи, в тому числі в юридичному плані, щодо процесу передачі церковного майна. Будуть апеляції, будуть суди. Слід бути до цього готовими. В цій ситуації, коли навколо церкви відбуваються речі, схожі на спецоперації КДБ, зрозуміло, що можна очікувати всього, в тому числі підпалів», – резюмував Василь Яблонський.

Нагадаємо, напередодні загорілася одна з будівель Києво-Печерської лаври. За попередніми даними, пожежа почалася в одній із кімнат на другому поверсі з подальшим поширенням вогню на дах. Загалом, вогонь пошкодив близько 400 квадратних метрів приміщення.

Як повідомлялося, раніше в Лаврі провели інвентаризацію й не знайшли десять предметів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: