Вибори президента-2019: що вплине на перебіг виборчої кампанії

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Великий відсоток громадян або не визначилися з вибором, або розчаровані. Загальний відсоток таких сягає близько 50% згідно із соцопитуваннями. Це дуже багато й показує, що політикам, які мають намір балотуватися, що конкурувати потрібно не лише один з одним, але й боротися за повернення довіри.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Олексій Якубін, оцінюючи старт передвиборчої кампанії.

«Ці вибори відбуваються в ситуації, яку можна назвати системною делегітимацією влади. Коли соціологія показує, що близько 80% громадян вважають, що країна розвивається в неправильному напрямку, то це дуже небезпечна тенденція. Вибори тут можуть виконати роль певного перезавантаження, повернення органам влади більшої довіри, легітимності», – зазначив Якубін.

За його словами, без довіри влада не зможе проводити будь-яку політику. Є приклад Франції. Коли рейтинги Макрона впали до мінімуму, він почав змінювати свою політику. Лише у Франції йдеться про 18% підтримки, а наші політики вважають, що з рейтингом 6% вони можуть вести виборчу кампанію й проводити ту політику, яку проводять.

Як виконують обіцянки потенційні кандидати в президентиСлово і Діло аналізувало, як виконують обіцянки потенційні кандидати в президенти, які зараз обіймають державні посади.

Чинник довіри відіграватиме важливу роль. Також протягом цієї виборчої кампанії можлива поява «чорних лебедів», додав він.

«Виборча кампанія відбувається в той час, коли триває конфлікт на сході України. Ми бачимо турбулентну ситуацію в світі. Британія готується до Брексіту, який за датами практично збігається з виборами в Україні. У США триває «шатдаун». І на тлі цього відбувається наша виборча кампанія. Всі ці події впливатимуть на ситуацію в Україні», – уточнив політолог.

Те, що відбуватиметься в ЄС, може позначатися й на процесах в Україні. Вже були розмови про те, що 2019 рік буде роком нової кризи, цього не можна не враховувати, підкреслив він.

При цьому експерт нагадав, що в Україні будуть подвійні вибори, тобто це подвійний удар.

За його словами, наразі ми спостерігаємо рух кандидатів. Зараз перший етап – ідуть ті, хто меншою мірою є ключовими. Їх висунення саме по собі є інформприводом. Це кандидати, які в такий спосіб намагаються привернути увагу.

«Кандидати-важковаговики» висуватимуться ближче до кінця реєстрації. Якби це було зараз, то ЦВК отримала б можливість контролювати потоки, які вони витрачають на виборчу кампанію, пояснив він.

«Значна частина з них висуватимуться після партійних з'їздів. Наприклад, Тимошенко. Порошенко зараз поки дивитиметься на розкрутку томосу. Якщо це допоможе підвищити рейтинг, то він висуватиметься. Але це, напевно, буде не партійне висування. Залишається інтрига щодо «антимайданного поля». Є спроби заявити про єдиного кандидата – Бойка, але тут уже виникають різні складнощі», – резюмував Олексій Якубін.

Як відомо, ЦВК зареєструвала п'ятьох кандидатів у президенти України.

Раніше «Слово і Діло» з'ясовувало, як виконують обіцянки потенційні кандидати в президенти.

Більше про те, що президент обіцяє на 2019 рік, – на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: