Що утримує курс валют та чи буде стрибок долара перед виборами?

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Українська влада вирішила утримувати курс гривні стабільним, щоб не дратувати населення перед президентськими виборами.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив голова Комітету економістів України Андрій Новак, передає «Слово і Діло».

За його словами, влада України має всі умови, щоб забезпечувати стабільний курс гривні.

«Ми спостерігаємо реалізацію плану уряду та Нацбанку зі штучної девальвації гривні. Це анонсували в головному фінансовому документі країни – бюджеті на 2019 рік. Там закладений курс 29,4 гривні за долар. У бюджеті 2018-го на кінець року вказаний курс 30,1 гривні за долар. Але Кабмін і НБУ не повністю виконали план штучної девальвації гривні. Мабуть, із політичних мотивів, щоб не дратувати людей напередодні президентських виборів, вирішили утримувати курс гривні стабільним», – зазначив Новак.

На його думку, до президентських виборів гривні не дадуть упасти. Є всі умови, щоб утримувати курс стабільним.

Як зростуть соціальні стандарти в 2019 роціНайбільше в 2019 році зросте мінімальна зарплата – до 4 тисяч 173 гривень. Решта соціальних стандартів – у середньому на 4,5-4,7 відсотка.

Зокрема, є нова програма з МВФ, у грудні ми отримали від них перший транш на 1,4 мільярда доларів, додав він.

«Також отримали 500 мільйонів євро від ЄС. Плюс Світовий банк дав Україні гарантії на 750 мільйонів доларів. Тобто країна отримала суттєві валютні вливання», – констатував економіст.

Якщо є бажання, гривню можна зміцнити. Допомагають утримувати курс гривні й наші заробітчани. В 2017 році вони переказали в Україну 9,3 мільярда доларів. Цього року, можливо, буде більш ніж 10 мільярдів гривень, припустив він.

«За бажання гривню можна було б зміцнювати. Але політика влади зовсім інша, вона спрямована на девальвацію. Таким чином, вони вбивають одразу двох зайців. По-перше, задовольняють апетити наших відомих експортерів, вони ж основні фінансово-промислові політичні групи країни, представлені в усіх центральних органах влади. А по-друге, завдяки девальвації відбувається невелике наповнення бюджету. Це легкий шлях для влади, але складний для всіх інших громадян України. Адже малий і середній бізнес, на відміну від великого, передусім отримує доходи в гривні, а не в іноземній валюті», – резюмував Андрій Новак.

Раніше «Слово і Діло» з'ясувало, як зростуть соціальні стандарти в 2019 році.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: