Голосування на виборах: чи потрібно закривати дільниці у РФ

Читать на русском
Олександр Павліченкоексперт Харківської правозахисної групи
Андрій Дудаполітолог

Звичайно, порушення є, але питання в тому, наскільки вони пропорційні обмеженням, що вимагаються.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Харківської правозахисної групи Олександр Павліченко, оцінюючи судове рішення про закриття виборчих дільниць у РФ.

«Якщо ми говоримо, що в нас війна з РФ, відбуваються дії в межах цієї гібридної війни, то, відповідно, ми маємо не просто свавільне, але судове рішення, яке закріплює цей факт. Наразі це виправдано», – зазначив Павліченко.

Звичайно, обмеження є, але вони виправдані, додав він.

Крім того, якщо подивитися на статистику голосування в 2014 році на президентських виборах на закордонних округах у РФ, то кількість осіб, які проголосували, на той час вимірювалася кількома сотнями, нагадав експерт.

«Суть у тому, що це мізерна кількість. Вона ні на що не впливає», – уточнив він.

За його словами, той, хто хоче скористатися своїм правом голоса, перебуваючи на території РФ, має заздалегідь подумати, яким чином він може це здійснити. Наприклад, повернувшись до України.

«Якщо людина вважає себе патріотом, вважає, що від її голосу багато залежить, то може зробити окремі дії, враховуючи те, що ти перебуваєш на території держави ворога, з якою триває війна», – підкреслив Павліченко.

Політолог Андрій Дуда зазначив, що дійсно є підстави для відповідного перенесення.

Насамперед через неможливість дотримання виборчої процедури в зв’язку із загрозами, які вони становитимуть для українських громадян та процесуальних осіб, пояснив він.

Як виконують обіцянки потенційні кандидати в президентиСлово і Діло аналізувало, як виконують обіцянки потенційні кандидати в президенти, які зараз обіймають державні посади.

«Наприклад, незрозуміло, яким чином проводити агітацію. Серед суб’єктів виборчого процесу є особи, які зазнають кримінального переслідування з боку РФ. Наприклад, норма про повернення Криму під українську юрисдикцію. Це суперечить чинному російському законодавству. Ті, хто підтримує таку ідею, переслідуються відповідно до закону РФ», – підкреслив політолог.

Очевидно, що це становить об’єктивну загрозу для суб’єктів виборчого процесу, які вели б таку виборчу агітацію навіть у стінах посольства України, акцентував він.

Експерт уточнив, що навіть інформаційні та агітаційні плакати суперечитимуть російському законодавству.

Нагадаємо, 31 грудня в Україні стартував виборчий процес.

Як виконують обіцянки потенційні кандидати в президенти – на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: