Що мажоритарники Полтавської області обіцяли зробити в медичній галузі

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує відстежувати, як виконують свої обіцянки народні депутати. Сьогодні ми розбиралися, що депутати-мажоритарники Полтавської області обіцяли зробити в медичній галузі.

В області вісім мажоритарників, із них найактивніше обіцянки щодо медицини роздавав Андрій Река. Народний депутат уже виконав обіцянку домагатися збереження безкоштовної медичної допомоги. В жовтні 2017 року його підтримав законопроект «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг і лікарських засобів». Згідно з медичною реформою, держава оплачуватиме не лише надання первинної допомоги, а й подальше лікування пацієнтів.

Крім того, Река обіцяв підтримати кандидатуру Уляни Супрун на посаді міністра охорони здоров'я. Таку заяву він зробив після того, як парламентський комітет рекомендував Кабінету міністрів звільнити Супрун. Але відповідна постанова з квітня минулого року чекає свого розгляду в сесійній залі.

Законопроект про медичну реформу підтримав також Костянтин Іщейкін. «Лише шляхом поліпшення умов роботи лікарів, підвищення зарплати, оснащення лікарень ми зможемо допомогти пацієнтам. Я готовий підтримати медичну реформу, тому що ситуація, яка є зараз, мене не влаштовує», – запевнив депутат і виконав свою обіцянку.

На початку 2017 року Іщейкін обіцяв посприяти у виділенні державного фінансування центральної районної лікарні Гадяча. Йшлося про придбання УЗД-апарату та ангіографа. У звіті місцевої адміністрації з лютого 2017 року до березня 2018-го не значилася закупівля ангіографічного устаткування, а лише двох УЗД-апаратів. При цьому підтримка була надана за рахунок Світового банку.

У червні минулого року в районній лікарні «Слову і Ділу» повідомили, що з січня 2017-го кошти на придбання УЗД-апарату та ангіографа не виділялися. Таким чином, парламентар не допоміг і провалив свою обіцянку.

Костянтин Жеваго провалив програмну обіцянку законодавчо забезпечити розвиток мережі сімейної медицини в сільській місцевості. Своїх законопроектів на цю тему він не ініціював і не підтримав ухвалення законопроекту «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування в сільській місцевості». Ще одне зобов'язання народного депутата поки в процесі – забезпечити технічне переобладнання медичних установ свого округу. «Слово і Діло» все ще чекає відповіді на запит із цього приводу.

Також ще не виконана обіцянку Сергія Капліна про те, що в багатьох містах Полтавської області з'являться соціальні аптеки. В квітні 2016 року депутат заявив, що завдяки виконувачу обов'язків директора КП «Полтавафарм» Валерію Прядку ліки для ветеранів війни, антитерористичної операції та воїнів-інтернаціоналістів у двох полтавських аптеках продають із мінімальною націнкою. Влітку стало відомо, що програма «Полтавфарми» почалася з аптек №2 та №50 у Полтаві й аптеки «Ветеран» у Кременчуці.

Нардеп Олег Кулініч у січні 2017 року заявив, що працюватиме над тим, щоб Миргородський район отримав сучасні машини швидкої допомоги. Станом на листопад 2017-го були проведені тендери на закупівлю трьох швидких, призначених для Зіньківського, Шишацького та Миргородського районів. У січні минулого року Кулініч відзвітував, що для цих трьох районів були закуплені сучасні реанімобілі з усім необхідним медичним обладнанням. У 2016 році такі ж швидкі були закуплені для Диканського та Решетилівського районів. Таким чином, за два роки всі райони 147-го округу були забезпечені сучасними автомобілями. В лютому 2018-го два сучасних реанімобілі класу були передані медикам Зіньківського та Миргородського районів. Тож Кулініч з обіцянкою впорався.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, «Слово і Діло» проаналізувало, хто з народних депутатів протягом 9-ї сесії виконав найменше обіцянок.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: