В УПЦ МП розповіли про зниклі ікони

Читать на русском
Намісник Києво-Печерської лаври заявив, що не бачив тих ікон, про зникнення яких заявили у Мінкульті, й вважає, що такі заяви робляться, щоб змусити їх перейти до Православної церкви України.

Намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло заявив, що не бачив тих ікон, про зникнення яких заявили у Міністерстві культури, й вважає, що такі заяви робляться, щоб змусити їх перейти до Православної церкви України.

Як пише «Слово і Діло», про це він сказав на брифінгу у вівторок, 15 січня, передає УП.

Єдина помісна церква: що зміниться в житті українців та держави?На які сфери життя та яким чином вплине створення православної церкви України, розбирався політолог Олександр Радчук.

За його словами, наразі у влади одна мета – зганьбити церкву.

«Я не можу сказати повністю, до кінця сказати складно. Я не бачив цих ікон, були прості літографії. Є лише одне питання – забрати в нас Лавру», – сказав митрополит Павло.

Також намісник додав, що ніхто не підмінював мощі, й розповів історію про митрополита, який любив переставляти їх і одного разу, коли він ліг спати, йому явився святий і попередив, що якщо «не дасть їм лежати, то йому не дадуть жити».

«Ми не настільки святі, щоб забрати мощі й підмінити їх», – заявив митрополит Павло.

На його думку, такі чутки поширюють греко-католики.

Також архімандрит Полікарп, який брав участь у брифінгу, додав, що всі ікони, про зникнення яких говорить Мінкульт, на місці, але коли вони були відреставровані, то їхні реєстраційні номери не збереглися.

На думку представників УПЦ МП, у міністерстві самі не знають, що шукають, оскільки в 90-ті роки все писалося абияк і точних записів немає.

Митрополит Павло вважає, що наразі все робиться для того, щоб змусити послушників Києво-Печерської лаври перейти до Православної церкви України.

Нагадаємо, в листопаді 2018 року Міністерство культури розпочало перевірку наявності мощей у ближніх і дальніх печерах Печерської лаври.

Розподіл церковного майна та захоплення храмів: чого чекати після СоборуПрезидент Петро Порошенко застеріг представників радикальних організацій від захоплень храмів УПЦ МП. Про можливі провокації поговорили з експертами.

8 січня міністр культури Євген Нищук заявив, що під час інвентаризації Києво-Печерської лаври виявили зникнення кількох цінних ікон і відкриті кримінальні провадження.

9 січня речниця Мінкульту Юлія Даценко заявила, що ревізія міністерства під час перевірки наявності й стану цінностей у Києво-Печерській лаврі не змогла встановити місцеперебування десяти предметів, які становлять культурну цінність.

У Товаристві охорони пам’яток уточнили, що під час інвентаризації цінностей у Лаврі не знайшли 8 ікон, дерев’яної чаші та хреста.

Києво-Печерський монастир був заснований у 1051 року. Лавра внесена до світової спадщини ЮНЕСКО. Наразі вона підконтрольна Українській православній церкві Московського патріархату.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: