ВРП призначила до розгляду скаргу судді Фоміна на догану

Читать на русском
Вища рада правосуддя завтра, 10 січня, розгляне скаргу судді за винесену йому догану і позбавлення доплат.

Вища рада правосуддя 10 січня розгляне скаргу судді Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області Віктора Фоміна на рішення дисциплінарної палати, яка оголосила йому догану і позбавила на місяць всіх доплат за рішення у справі Львівського бронетанкового заводу.

Про це журналісту «Слова і Діла» розповів сам суддя.

Як відомо, зазначену догану Фоміну винесли нібито за порушення під час винесення рішення про передачу арештованого майна колишнього директора ЛБТЗ Романа Тимківа в управління Національного агентства з розшуку та менеджменту активів, коли його було відряджено до Солом'янського районного суду міста Києва. Майно Тимківа було заарештовано під забезпечення можливої ​​конфіскації його майна як виду покарання в кримінальному провадженні про розтрату понад 14 мільйонів гривень під час закупівлі танкових двигунів для потреб Збройних сил України, в якому йому висунули звинувачення.

На думку самого судді, рішення дисциплінарної палати про винесення йому догани суперечать вимогам чинного матеріального та процесуального права. Фомін зазначив, що майно колишнього директора ЛБТЗ Тимківа і його дружини, яке суддя передав в управління АРМА, вже було заарештовано рішенням іншого судді. Тому у нього не було сумнівів у приналежності цього майна саме підозрюваному і його дружині.

Суддя також зазначив, що він вжив такі заходи забезпечення кримінального провадження, оскільки вони можуть забезпечити можливу конфіскацію майна Тимківа і відшкодування заподіяної кримінальним правопорушенням шкоди. За його словами, відповідно до ч. 1 ст. 9 КПК України в ході кримінального провадження суд і правоохоронці зобов'язані неухильно дотримуватися вимог Конституції України, КПК, міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою. Також Фомін вказав, що ч. 4 ст. 9 КПК України передбачено, що в разі якщо норми КПК суперечать міжнародному договору, згода на обов'язковість якого надана парламентом, то застосовуються положення міжнародного договору України.

Таким чином, як зазначив суддя, при ухваленні рішення про передачу арештованого майна Тимківа в управління АРМА він керувався нормами міжнародних договорів, якими врегульовані питання передачі арештованого майна в управління Нацагентства. В зв'язку з цим Фомін подав скаргу на рішення дисциплінарної палати ВРП.

Нагадаємо, голова Окружного адміністративного суду Києва Павло Вовк подав скаргу на суддю Фоміна через рішення у його справі про можливе збагачення.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: