ВРП обрала нове покарання для судді, який дозволив НАБУ обшукати Вовка

Читать на русском
Вища рада правосуддя придумала нове покарання львівському слідчому судді, який дозволив НАБУ обшукати керівника ОАСК.
Вища рада правосуддя

Вища рада правосуддя вирішила винести попередження слідчому судді Галицького районного суду міста Львова Віталію Радченку за дозвіл детективам НАБУ провести обшук у голови Окружного адміністративного суду міста Києва Павла Вовка.

Таке рішення винесла ВРП 1 листопада, змінивши рішення першої дисциплінарної палати про винесення судді догани, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, Верховний Суд скасував рішення Вищої ради правосуддя, яким було залишено без змін рішення першої дисциплінарної палати про винесення догани судді Радченку. Як вважають у ВРП, слідчий суддя порушив норми Кримінального процесуального кодексу під час розгляду клопотання детектива НАБУ про надання дозволу на обшук у голови Окружного адмінсуду Києва. На думку ВРП, він як суддя львівського суду нібито не мав права розглядати клопотання про обшук у Києві, а перелік речей, які суд дозволив детективам вилучити, був недостатньо конкретним.

Водночас, 1 листопада Вища рада правосуддя ухвалила нове рішення, яким винесла Радченку попередження. У зв'язку з цим, львівський суддя знову звернувся до Великої палати Верховного Суду і попросив скасувати це рішення ВРП.

Своєю чергою суддя Олександр Прокопенко Великої палати заявив про самовідвід, оскільки його син є детективом НАБУ, одному з яких надавали дозвіл на обшук у Вовка. Його заяву задовольнили.

У коментарі журналісту «Слова і Діла» юрист Центру протидії корупції Віталій Цокур заявив, що рішення ВРП про попередження Радченку є необґрунтованим та незаконним.

«Рішення ВРП необґрунтоване і незаконне. Оскільки, як вірно дійшов висновку Верховний Суд – ухвала про дозвіл на обшук робочого кабінету голови ОАСК відповідає вимогам КПК», – аргументує юрист.

«Більше того, така активність ВРП вказує на подвійний стандарт у підході до вирішення питань про вчинення суддями адміністративних правопорушень, особливо у випадку коли йдеться про суддей ОАСК. Такі обставини лише підтверджують думку про заангажованість ВРП», – вважає Цокур.

Нагадаємо, НАБУ проводило обшук у Вовка в рамках кримінального провадження про можливе його незаконному збагаченні.

Раніше Апеляційний суд відмовив адвокату глави ОАСК Вовку в знятті арешту з вилучених НАБУ речей. Також Касаційній кримінальний суд відмовив у відкритті провадження на рішення Апеляційного суду. Крім того, НАБУ проводило обшук в туристичній фірмі у справі Вовка.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: