Міжнародні резерви України побили новий рекорд

Читать на русском
У 2018 році міжнародні резерви України зросли до п'ятирічного максимуму, збільшившись за підсумками року на 10,6 відсотка.

У 2018 році міжнародні резерви України зросли до п'ятирічного максимуму, збільшившись за підсумками року на 10,6%. Вони досягли на 1 січня 2019 року 20,8 млрд доларів у еквіваленті.

Як пише «Слово і Діло», про це в середу, 9 січня, повідомляє прес-служба НБУ.

МВФ незадоволений золотовалютними резервами УкраїниМіжнародний валютний Фонд (МВФ) вважає все ще недостатнім поточний рівень міжнародних резервів України для підтримки макростабільності.

«За підсумками 2018 року міжнародні резерви України зросли на 10,6% й на 1 січня 2019 року склали 20,8 мільярда доларів США (в еквіваленті), за попередніми даними», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що востаннє такий рівень резервів був зафіксований ще в жовтні 2013 року.

Як пояснили в Нацбанку, збільшити міжнародні резерви вдалося, перш за все, завдяки отриманню Україною зовнішнього фінансування та купівлі НБУ надлишку валюти на міжбанківському ринку.

«Національний банк отримав можливість здійснити чисту купівлю валюти на суму 1,4 мільярда доларів США без впливу на напрям руху курсу гривні», – наголосили в регуляторі.

Зазначається, що надходження від МВФ, ЄС і Світового банку на підтримку макрофінансової стабільності та реформ в Україні становили 2,4 млрд дол. Крім того, минулого року уряд залучив на зовнішніх і внутрішніх ринках 6,1 млрд дол.

«Водночас протягом року кошти з резервів спрямовувалися переважно на платежі уряду та НБУ з обслуговування й погашення державного боргу в іноземній валюті. Їхня загальна сума склала 8,1 мільярда доларів США», – підкреслили в Нацбанку.

Там також додали, що на приріст резервів вплинуло збільшення вартості фінансових інструментів (зміна ринкової вартості, курсу гривні до іноземних валют) на 230 млн дол.

Раніше міжнародні резерви України зросли до $20,7 млрд після надходження 27 грудня 349,3 млн євро кредиту Deutsche Bank під гарантію Світового банку.

Нагадаємо, що рада виконавчих директорів Світового банку 18 грудня схвалила надання Україні гарантій у розмірі $750 млн як підтримку державної політики. Ця гарантія покликана допомогти Україні залучити до державного бюджету на міжнародних ринках близько $1 млрд.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: