Як працюють міністри Гройсмана. Дайджест обіцянок Кабміну з 5 грудня до 8 січня

Читать на русском

Кінець року видався напруженим для Кабінету міністрів – міністри дали 40 нових обіцянок, ще 32 обіцянки вже провалені, а виконали чиновники – 31. Традиційно найбільше міністрів цікавить інфраструктура (20% запевнень), а також національна безпека (20%). Крім того, 17% обіцянок стосувалися політики.

У міністра екології та природних ресурсів Остапа Семерака минулого року не склалося з законопроектами щодо роботи з відходами. Чиновник обіцяв 9 секторальних законопроектів і один базовий. «На сьогодні вже зрозуміло, що ми будемо пропонувати вже цього року до розгляду Кабінету міністрів і Верховної Ради десять законопроектів. Один – це буде рамковий базовий про відходи, який адаптуватиме або імплементуватиме європейську директиву про відходи з українським законодавством. І дев'ять законопроектів, які регулюватимуть і створюватимуть нові умови для роботи в дев'яти секторах різного типу відходів», – розповів він у лютому.

Наприкінці жовтня у відомстві повідомили, що законопроекти вже створені, й після узгодження з іншими профільними міністерствами буде розпочата процедуру їх внесення до Верховної Ради. Останній день подання пропозицій і зауважень до законопроекту «Про управління відходами» був 8 грудня, але після цього ініціативи до парламенту так і не внесли. З'ясувалося, що базовий законопроект проходить останні етапи узгодження й лише в лютому має бути скерований до Міністерства юстиції для правової експертизи.

Міністр фінансів Оксана Маркарова гарантувала, що державний бюджет на 2018 рік буде виконаний. Але свою обіцянку вона виконати не змогла. За підсумками минулого року стало відомо, що за доходами бюджет не був виконаний на 8,1 мільярда гривень, а за видатками – на 12,2 мільярда (основна стаття – обслуговування державного боргу).

Лоукост Ryanair минулого року зайшов до двох аеропортів України, а не до чотирьох, як обіцяв міністр інфраструктури Володимир Омелян. Компанія здійснює рейси лише зі столичного «Борисполя» та аеропорту Львова. Таким чином, Омелян провалив свою обіцянку. Натомість міністр у 2018 році зміг завершити реформу корпоративного управління «Укрзалізниці»: була обрана наглядова рада компанії, до її компетенції включили питання висунення кандидатури на посаду керівника.

Іншим міністрам також є чим похвалитися. Прем'єр-міністр Володимир Гройсман та віце-прем'єр Павло Розенко запевняли, що з 1 січня в Україні зросте мінімальна зарплата. У підсумку в бюджеті на цей рік мінімалка закладена на рівні 4 тисяч 173 гривень.

Також глава уряду впорався з обіцянкою відремонтувати в Донецькій області 10 мостів і 100 кілометрів доріг. Відремонтували 8 мостів на дорогах державного значення та два – на місцевих. А що стосується доріг, то Гройсман навіть трохи перевиконав свою обіцянку: відремонтували 121 кілометр (86,2 кілометра державного та 35 кілометрів – місцевого значення).

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков обіцяв, що в грудні Державна служба з надзвичайних ситуацій та Національна гвардія отримають перші вертольоти Super puma. Перші два вертольоти прибули в Україну 21 грудня, відомства отримали по одному.

У квітні міністр оборони Степан Полторак відвідав полігон «Широкий Лан» у Миколаївській області й обіцяв його модернізувати, зокрема збудувати спортивну базу. «В першу чергу ми плануємо збудувати бригадний комплекс і завершити його наприкінці осені. До комплексу будуть включені не лише казарми, а й велика їдальня – на 2,5 тисячі осіб. Також тут буде побудована спортивна база, де могли б займатися як взимку, так і влітку. Крім цього, буде збудована сучасна база відпочинку для військовослужбовців-контрактників і для офіцерів, пошта, магазини, кафе, медична частина», – розповів він. Наприкінці грудня в Міноборони повідомили, що будівництво спортивного комплексу вже завершене.

Віце-прем'єр Володимир Кістіон дав обіцянку цього року облаштувати пансіонат для батьків важкохворих дітей в лікарні «Охматдит», а також добудувати там блоки «Г» і «В». Крім того, чиновник пообіцяв найближчим часом створити наглядові ради в аеропорту «Бориспіль», НАЕК «Енергоатом», ПАТ «Укренерго» та Адміністрації морських портів України.

Омелян дав кілька обіцянок, які стосуються аеропорту в Одесі. «Ми докладемо максимум зусиль, щоб у середині 2019 року всі роботи були завершені. Реалістично до кінця цього року здати повністю вже об'єкт готовим: і злітну смугу, і нові руліжні смуги, які необхідні для функціонування нового терміналу», – сказав міністр. Крім того, він запевнив, що влітку до Одеси зайдуть лоукости Ryanair і WizzAir.

Детальніше – в нашому дайджесті.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман став абсолютним лідером 2018 року за кількістю даних обіцянок.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: