Як працюють Порошенко та його команда. Дайджест обіцянок АПУ з 30 листопада до 3 січня

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує відстежувати нові обіцянки політиків. Сьогодні ми розбиралися, що протягом грудня 2018 року наобіцяв і встиг виконати президент України Петро Порошенко. З 30 листопада минулого року до 3 січня 2019 року глава держави дав 10 нових обіцянок, 7 виконав, а 6 – провалив.

Оскільки до 26 грудня в 10 областях України діяв воєнний стан, основна частина обіцянок президента стосувалася армії. Як і обіцяв Порошенко, в 2019 році витрати на оборону та безпеку в держбюджеті-2019 були закладені на рівні 5,4% ВВП.

Петро ПорошенкоНародний депутат України

«Минулого року ми виконали вимоги закону «Про національну безпеку України», де витрати на оборону й безпеку мають становити не менш ніж 5% ВВП. Цього року ця цифра складе 5,36% ВВП», – заявив раніше глава держави.

На початку грудня він підписав закон «Про державний бюджет України на 2019 рік», в якому загальний ресурс на безпеку та оборону зріс порівняно з 2018 роком на 33,3 мільярда гривень і становить 212 мільярдів гривень (5,4% ВВП).

Також Порошенко обіцяв, що до кінця року буде розгорнуте нове регіональне управління Морської охорони, яке візьме під контроль весь морський кордон від Ізмаїла до Маріуполя для прикриття території України від вторгнення з моря.

Голова Держприкордонслужби Петро Цигикал повідомив, що з 1 грудня додали до штату управління Морської охорони. Він додав, що українські прикордонники здійснюють супровід суден в акваторії Азовського моря, попереджають рибалок і капітанів інших судів, які проходять Керченську протоку, про те, що до них можуть бути застосовані певні режимні заходи з боку Російської Федерації.

«Всі кораблі та катери Держприкордонслужби приведені в повну бойову готовність. Практично весь плавсклад перебуває сьогодні в морі», – повідомив він.

Також Порошенко виконав запевнення, що внесе до Верховної Ради України проект закону про одностороннє припинення дії окремих положень Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та Росією.

Нагадаємо, Договір про дружбу був підписаний у 1997 році президентом України Леонідом Кучмою та президентом Росії Борисом Єльциним і набув чинності 1 квітня 1999 року. Сторони зобов'язалися поважати територіальну цілісність і підтвердили непорушність наявних між ними на момент підписання договору кордонів.

Президент Порошенко вніс невідкладний проект закону про припинення дії Договору про дружбу 3 грудня 2018 року, а через три дні Рада його схвалила. Згідно з документом, Договір про дружбу припинить свою дію з 1 квітня 2019 року, проіснувавши 20 років.

Не вдалося президенту до кінця 2018 року відкрити військове містечко нового зразка на території полігону «Широкий Лан». Як повідомили нам у Міністерстві оборони, будівельна готовність першого пускового комплексу «Будівництво 11 казарм» становить 65%. Загальна будівельна готовність другого пускового комплексу «Будівництво їдальні, контрольно-пропускного пункту, зовнішнього електропостачання, об'єктів інженерного забезпечення, благоустрій території» становить 45%. Завершення будівництва перенесли на 2019 рік.

Аналогічна ситуація з обіцянкою головнокомандувача збудувати близько 200 сучасних гуртожитків для контрактників у 2018 році. В Міноборони повідомили, що планувалося збудувати 184 казарми поліпшеного планування (житлових комплексів) у 21 області України для розміщення особового складу ЗСУ. Передбачалося, що в них зможуть розміститися 23 тисячі контрактників.

Станом на 20 грудня 2018 року введені в експлуатацію 4 будинки, ще 85 казарм збудовані на 50%, 84 казарми не встигли звести й наполовину. Ще 11 будинків не змогли збудувати, оскільки були розірвані договори на виконання робіт.

До кінця поточного року планується завершити роботи з будівництва 19 казарм поліпшеного планування. Роботи з будівництва інших об'єктів планується завершити в 2019 році.

Провалив президент запевнення, що 4 рятувальні вертольоти надійдуть на озброєння до ДСНС у 2018 році.

Першиз два вертольоти Airbus Н225 Super Puma в межах Єдиної системи авіаційної безпеки та захисту МВС надійшли в Україну під кінець року. Один із них передали підрозділам ДСНС, інший – Нацгвардії України.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков запевнив, що в січні ДСНС отримає два вертольоти Super Puma.

«Ми дуже раді, що сьогодні до нас прибули перших два вертольоти, через два тижні ще два вертольоти Super Puma будуть у нас в Україні для служби надзвичайних ситуацій», – заявив Аваков.

Незважаючи на те, що з чотирьох вертольотів рятувальники отримали лише один, президент запевнив, що Нацгвардія України та ДСНС отримають 55 вертольотів компанії Airbus Helicopters. Щоправда, цього разу не уточнив, коли це станеться.

Під кінець дії воєнного стану на засіданні РНБО Порошенко заявив, що для сухопутних військ планується закупити 6 тисяч зразків озброєння.

«Для сухопутних військ плануємо закупити шість тисяч зразків озброєння. І це міномети, переносні ЗРК (зенітно-ракетні комплекси – ред.), дуже важливо – снайперську зброю і протиснайперські комплекси, боєприпаси до неї, приціли нічного бачення, як завжди, тепловізори, гранатомети, ракети та інше», – заявив Порошенко.

Також, за словами Порошенка, планується поставити понад тисячу бронетранспортерів, бойових машин піхоти, бронеавтомобілів, санітарних машин. Кошти на закупівлю передбачені в державному оборонному замовленні на 2019 рік.

При цьому він запевнив, що щойно законопроект про закупівлі продукції, робіт і послуг оборонного призначення за імпортом надійде на підпис, він одразу його підпише.

Крім «військових» обіцянок, президент дав і дві «цивільні», що стосуються законотворчості.

«Нашою командою до ВР будуть внесені два законопроекти, спрямовані на ліквідацію бар’єрного архітектурного середовища та посилення відповідальності за порушення законодавчих і правових норм щодо осіб з інвалідністю», – написав Порошенко в Twitter.

Детальніше – в нашому дайджесті.

Раніше ми писали, як працювала Адміністрація президента України в листопаді.

Також «Слово і Діло» повідомляло, як часто та на які теми спілкувався президент України із засобами масової інформації протягом каденції.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: