Зеленський іде в президенти. Що було не так із новорічним демаршем на 1+1?

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог
Валентин Войтковполітолог

Давно було зрозуміло, що Володимир Зеленський братиме участь у виборах президента України, а тому це не стало сенсацією. З таким рейтингом гріх не балотуватися. І він точно не технічний кандидат, а один із фаворитів майбутніх виборів.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив політолог, директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко, передає «Слово і Діло».

Він, звичайно, має повне право і на висунення, і на новорічне привітання українського народу, в новорічну ніч це робили відразу кілька потенційних кандидатів на посаду президента, підкреслив експерт.

«Однак справжня проблема полягає в тому, як це висунення було зроблене – замінивши новорічний виступ президента одним із його конкурентів на майбутніх виборах», – зазначив він.

Це було неправильно з двох причин, констатував Фесенко.

«По-перше, це порушує одне з неформальних правил і ритуалів, які також скріплюють країну, як прапор і гімн. Можна вважати цю традицію, яка існує не в усіх країнах, «совком». Можна негативно ставитися до особистості чинного президента. Але в молодій і недостатньо міцній державі краще зберігати традиції й ритуали, що скріплюють, і навіть придумувати нові, а не навпаки», – акцентував він.

Як виконують обіцянки потенційні кандидати в президентиСлово і Діло аналізувало, як виконують обіцянки потенційні кандидати в президенти, які зараз обіймають державні посади.

«Можна уявити, що всю країну почнуть вітати політики та олігархи. Символічно це може означати початок розпаду єдиної країни на окремі інфо-політичні феоди», – уточнив політолог.

І якщо Зеленський стане президентом, то таку неповагу можуть виявляти й до нього. Тому річ не в Зеленському чи Порошенку, а в необхідності дотримуватися формальних і неформальних правил та ритуалів, що скріплюють країну, додав він.

«Крім того, демарш на каналі 1+1 різко посилить конфліктність виборчої кампанії, яка вже зараз нагадує війну всіх проти всіх. А такий характер істотно знижуватиме легітимність виборів і майбутнього президента», – пояснив Фесенко.

Своєю чергою в коментарі «Слову і Ділу» політтехнолог Валентин Войтков зазначив, що Зеленський має хороші шанси на другий тур, оскільки впізнаваність на рівні 100%, є ресурс у вигляді 1+1.

«На тлі того негативу, що накопичився щодо до традиційних політиків, які давно всім набридли, Зеленський може потрапити до другого туру. Ми знаємо низку країн ЄС, де люди, які не мали стосунку до політичної системи, ставали прем’єр-міністрами, очолювали коаліцію. Зеленський – уже не фантастика, а реальність», – підкреслив він.

Раніше «Слово і Діло» з’ясувало, як виконують обіцянки потенційні кандидати в президенти.

Більше про те, що президент обіцяє на 2019 рік, – на нашій інфографіці.

Згадати найбезглуздіші обіцянки політиків за 2018 рік можна, переглянувши нашу добірку.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: