Як працюють Порошенко та його команда. Дайджест обіцянок АПУ з 2 до 29 листопада

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує відстежувати нові обіцянки політиків. Сьогодні ми розбиралися, що протягом листопада наобіцяв і встиг виконати президент України Петро Порошенко. З 2 до 29 листопада глава держави дав 11 нових обіцянок, 3 виконав, а одну – провалив.

Наприкінці листопада стало очевидо, що президент провалив обіцянку про те, що Антикорупційний суд запрацює в 2018 році.

Нагадаємо, влітку він заявив на одному з телеканалів: «Ми завершимо перезавантаження судової системи цього року. Ми створимо антикорупційний суд цьогоріч» після того, як підписав закон «Про утворення Вищого антикорупційного суду», а Верховна Рада ухвалила необхідні правки до законодавства про новий орган.

Петро ПорошенкоНародний депутат України

Однак голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков повідомив у жовтні, що всі конкурсні процедури з відбору суддів та працівників суду планується завершити до лютого 2019 року.

За його прогнозом, Антикорупційний суд зможе розпочати роботу орієнтовно в травні 2019 року, адже рекомендації Вищої кваліфікаційної комісії суддів має розглянути Вища рада правосуддя, після чого президент має підписати відповідний указ.

Наразі триває другий етап конкурсу, який проводився спільно з громадською радою міжнародних експертів.

Сам Порошенко ще в жовтні заявив, що Антикорупційний суд має бути створений не пізніше ніж на початку наступного року.

Переважна більшість інших обіцянок президента стосувалася запровадження воєнного стану та всього, що з цим пов’язано.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що Антикорупційний суд запрацює у 2018 роціСказано 16 липня 2018 р.Статус обіцянки: Не виконано

У лютому 2015 року він заявив: «Якщо наростання конфлікту продовжиться, я готовий оголосити військовий стан у всій країні, й Рада це підтримає. Поки я цього не роблю, тому що це передбачало б обмеження демократії та свобод, а також стало б загрозою для розвитку економіки».

Коли наприкінці листопада 2018 року РФ захопила три українських кораблі й узяла в полон 24 членів екіпажу цих суден, Порошенко виконав обіцяне три роки тому. Він вніс до Верховної Ради законопроект про затвердження указу президента України «Про запровадження воєнного стану в Україні». Того ж дня ініціатива була ухвалена.

Воєнний стан в Україні запровадили в 10 областях, які розташовуються вздовж російського кордону, придністровської ділянки українсько-молдовського кордону та вздовж узбережжя Чорного та Азовського морів. Передбачено, що він діятиме 30 діб – із 26 листопада до 26 грудня 2018 року.

При цьому Порошенко неодноразово запевняв, що лише в разі відкритого вторгнення Росії будуть застосовані обмеження конституційних прав і свобод громадян.

У зв’язку із запровадженням воєнного стану президент пообіцяв зміцниити бойовими бригадами кордон та узбережжя областей.

«Я буду робити все можливе, щоб провести необхідні рішення, щоб якісно підготувати армію. Будуть висунуті бойові бригади вздовж кордону. Ми зміцнимо кордони. Бо кордон з Росією не є кордоном дружби, а є найбільш небезпечним кордоном. Також ми зміцнимо узбережжя Азовського моря», – написав він у Twitter.

Також він пообіцяв підняти виплати військовим, якщо відбудеться вторгнення ворожих військ під час воєнного стану.

«Сьогодні доручив підготувати відповідні документи, якщо ми запровадимо військовий компонент воєнного стану в разі вторгнення, підвищення буде з цього дня. Необхідні доплати будуть зроблені й тим, хто воює в зоні операції Об’єднаних сил, і в умовах передислокації, в умовах агресії прошу забезпечити, щоб цей рівень захисту був запроваджений негайно», – уточнив він.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко заявив, що до 2021 року планує надати прикордонникам близько 1,5 тисячі квартирСказано 20 листопада 2018 р.Статус обіцянки: Архів

Також президент пообіцяв, що до 2021 року для прикордонної служби будуть закуплені 24 патрульних гелікоптери й у 2019 році буде розгорнуте управління Морської охорони, яке візьме під контроль морський кордон від Ізмаїла до Маріуполя. Ще президент заявив, що до 2021 року планує надати прикордонникам близько 1,5 тисячі квартир.

Під час запровадження воєнного стану політики настільки зосередилися на президентських виборах, що геть забули про вибори до ОТГ, які раніше були призначені на 23 грудня. Тому коли постало питання про зрив виборчого процесу в 10 областях, Порошенко обіцяв, що на початку грудня 2018 року внесе до Ради законопроект, який дозволить провести вибори до ОТГ.

«Я зроблю все від мене залежне, щоб на наступне пленарне засідання Верховної Ради України (4-7 грудня 2018 року – ред.) підготувати необхідні законодавчі ініціативи, які матимуть обмежений термін дії до кінця поточного року, які б дозволили провести вибори в об’єднаних територіальних громадах», – запевнив він.

Детальніше – в нашому дайджесті.

Нагадаємо, ми писали, як працювала Адміністрація президента України в жовтні.

Також «Слово і Діло» повідомляло, як часто та на які теми спілкувався президент України зі ЗМІ протягом каденції.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: