Старе й нове: як військові паради допомагають стежити за розвитком ЗСУ

Читать на русском
У 2018 році анонсована поява найбільшої кількості нових зразків військової техніки за останні чотири роки.

У п'ятницю, 24 серпня, на Хрещатику пройде наймасштабніший за роки незалежності військовий парад. На ньому будуть показані новинки українського ОПК, які найближчим часом можуть надійти на озброєння української армії. Це вже п'ятий військовий парад, який проводиться в роки російської військової агресії, однак військова техніка поїде Хрещатиком лише втретє. Ми спробували оцінити темпи розвитку Збройних сил, простеживши за тим, що саме показувалося на парадах із 2014 року.

У п'ятницю в Києві відбудеться наймасштабніший за останні роки військовий парад. У ньому візьмуть участь 4,5 тисячі осіб. Уперше Хрещатиком пройдуть жінки-військовослужбовці. Крім того, публіка побачить 250 одиниць бойової техніки, в тому числі нові зразки озброєнь. Серед іншого, головною вулицею Києва пройде 155-мм самохідна гаубиця «Богдана», створена за стандартами НАТО, оперативно-тактичний комплекс «Грім-2» (судячи з усього, ходовий макет), реактивна система залпового вогню «Верба» (українська модернізація всім відомого «Граду»), а також ракетний комплекс «Вільха».

Раніше «Слово і Діло» вже повідомляло про те, що «Вільха» представляє собою глибоку модернізацію РСЗВ «Смерч», однак із високоточною українською керованою ракетою.

Також на параді будуть показані українські танки Т-84 «Ятаган» зі 120-мм знаряддям, розробленим під стандарти НАТО. Крім цього, на репетиціях параду були помічені модернізовані танки Т-64БВ, оснащені новою системою навігації, прицілами нічного бачення, а також радіостанціями зі збільшеним радіусом дії.

Зазначимо, що це буде п'ятий військовий парад, який проводиться в роки війни, проте військова техніка вийде на Хрещатик лише втретє. З того, що ми побачимо 24 серпня, можна буде судити про темпи розвитку Збройних сил України з 2014 року.

Які новинки української військової техніки покажуть під час параду до Дня незалежностіХрещатиком проїдуться 58-тонна ракетна установка Богдана, ракетний комплекс Грім-2, здатний обдурити будь-яку ППО, та українські Верба й Вільха, що стріляють швидше за Град.

Саме 24 серпня 2014 року, після чотирирічної перерви, Хрещатиком пройшов військовий парад за участю військової техніки. Активна фаза бойових дій на Донбасі тоді була в самому розпалі, тому просто необхідно було показати, що армія в нас відроджується й бореться. На жаль, трохи пізніше з'ясувалося, що військовий парад 2014 року виявився чимось на зразок бенкету під час чуми. Адже саме 24 серпня 2014 року російська армія вже прорвала фронт на Донбасі й почала оточення українських підрозділів під Іловайськом.

Проте чотири роки тому ми показали все, що було можливо в ті складні часи. Хрещатиком проїхали бронетранспортери, в тому числі створені в Україні БТР-3 та БТР-4. Глядачі побачили новітні на той момент українські бронеавтомобілі «Спартан», буксирувану артилерію, оперативно-тактичні комплекси «Точка-У», що дісталися в спадок від СРСР, РСЗВ «Град» і «Смерч», а також зенітно-ракетні комплекси С-300.

Була також помічена українська модернізація «Граду» за спрощеним варіантом «Бастіон» (з подовженою колісною базою й додатковим боєкомплектом), яка так і не з'явилася в експлуатації. Для масовості глядачам показали навіть щось на зразок сучасних тачанок – вантажівки зі встановленими на них спареними зенітними знаряддями ЗУ-23-2.

У 2015 році техніка Хрещатиком не їхала, обійшлися пішим маршем. А ось у 2016 році порівняно з 2014-м демонстрація бойової потужності була досить вражаючою. Публіка побачила танки, БМП, бойові машини десанту з протитанковими ракетними комплексами, самохідні гармати «Гвоздика» та МСТА-Б, буксирувану артилерію, реактивні системи залпового вогню та «Точки-У».

З відносно нової техніки в серпні 2016 року були показані бронеавтомобілі «Дозор-Б», які кількома місяцями раніше опинилися в центрі скандалу в зв'язку з неякісною бронею, американські автомобілі Hummer, усе ті ж «Спартан» і БТР-4. За кількістю новинок досить убогий парад 2014 року виявився навіть більш насиченим, ніж масштабний захід 2016 року. Однак головна мета параду дворічної давності полягала в іншому. Варто було показати, що армія активно відновлює свої бойові можливості – нової техніки ще замало, зате активно ремонтується й повертається стара.

У 2017 році військова техніка Хрещатиком також не їхала. Зате головною вулицею Києва вперше пройшли військовослужбовці країн-партнерів України, в тому числі з держав-членів НАТО. Так, рік тому Хрещатиком марширували солдати зі США, Великої Британії, Канади, Румунії, Грузії, Польщі, Литви, Латвії та Естонії. Це стало свідченням підтримки України світовою спільнотою й констатацією провалів російської політики щодо нашої країни.

Варто зазначити, що в 2018 році анонсована поява найбільшої кількості нових зразків військової техніки за останні чотири роки. Можна зробити висновок, що вперше з 2014 року військово-політичне керівництво країни намагається заявити про те, що процес відновлення завершився й розпочався процес поступового переозброєння. Чи так це – побачимо на наступних парадах.

Ігор Вєтров, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: