Суд затвердив угоду з фігурантом справи Зернової корпорації

Читать на русском
Столичний райсуд нарешті затвердив угоду про визнання провини між антикорупційним прокурором і пособником у справі ДПЗКУ.

Суд затвердив угоду про визнання провини між Спеціалізованої антикорупційної прокуратурою і обвинуваченим у пособництві продажу державного зерна за заниженими цінами, бенефіціаром Somerton Business Limited Віталієм Корнієнком.

Таке рішення ухвалила колегія суддів Печерського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

Так, Корнієнку присудили 5 років умовного позбавлення волі з випробувальним терміном на 3 роки без конфіскації й оштрафували на 10200 гривень.

За версією слідства, він був пособником у схемі із завдання збитків Державній продовольчо-зерновій корпорації. Так, протягом липня-жовтня 2014 року колишній голова правління ДПЗКУ Петро Вовчук, попередньо залучивши до вчинення злочину ще декількох осіб, організував укладення зовнішньоекономічних контрактів між ДПЗКУ, фірмою Корнієнка Somerton Business Limited та Lirtavis Enterprises LTD, що призвело до завдання ДПЗКУ збитків у вигляді неоплати проданої корпорацією сільськогосподарської продукції в розмірі 60,56 мільйона доларів.

Детективи встановили, що службовці ДПЗКУ занижували реальну вартість зерна, після чого відчужували його підконтрольному їм підприємству Somerton Business Limited. Надалі підприємство Somerton Business Limited проводило операції з перепродажу зерна іншим підприємствам, при цьому завищуючи ціну зерна на кожній операції. Лише після вказаних операцій зерно надходило реальному покупцю, яке купували за реальною ринковою ціною. За версією слідства, організатором вказаної схеми є олігарх російського походження Олексій Федоричев.

Згідно з інформацією з угоди, Корнієнка до схеми залучив його знайомий, колишній начальник інформаційно-аналітичного управління ДПЗКУ Анатолій Завадський. Останній запропонував обвинуваченому за грошову винагороду залучити його до виконання злочинних домовленостей між працівниками ДПЗКУ та покупцями сільськогосподарської продукції, шляхом виконання підприємством Somerton Business Limited ролі посередника в господарських взаємовідносинах між ДПЗКУ та Lirtavis Enterprises LTD. Як говорив Завадський, Корнієнко має від імені свого підприємства укласти одночасно два контракти: один з ДПЗКУ щодо купівлі с/г продукції, а інший – із підприємством Lirtavis Enterprises LTD щодо продажу цієї ж продукції. Також бенефіціар Somerton Business Limited мав підписувати всі необхідні для цього документи, які йому надавав Завадський.

Водночас, як вказує прокурор САП, різниця між загальною вартістю обох контрактів (сума оплати)мала залишитися на рахунках компанії Somerton Business Limited, відкритих у закордонних банківських установах, і Корнієнко мав розпорядитися цими коштами відповідно до вказівок Завадського, які він отримував від Вовчука та ще одного фігуранта. За свої дії Корнієнко мав отримати грошові кошти в сумі 1% від різниці між загальною вартістю обох контрактів, тобто від суми неправомірної вигоди, яку мали отримати Завадський та працівники ДПЗКУ. Діючи з корисливих мотивів, Корнієнко погодився взяти участь у запропонованій злочинній діяльності, надавши при цьому як засіб для скоєння злочину підприємство Somerton Business Limited, виступивши таким чином пособником у скоєнні злочинів – зловживанні службовим становищем та прийнятті обіцянки неправомірної вигоди службовою особою.

Зазначимо, що обвинувальний акт разом з угодою про визнання провини був скерований до суду ще 31 травня 2017 року.

Нагадаємо, суд продовжив арешт обвинуваченого екс-чиновника ДПЗКУ. Раніше суд відмовив НАБУ в заочному арешті підозрюваного в цій справі олігарха Федоричева. Пізніше в Монако пояснили, чому не вручили йому підозру.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: