ЦВК оголосила про початок виборчої кампанії

Читать на русском
Свою кандидатуру на виборах можна зняти не пізніше, ніж за 23 дні до дня голосування, звернувшись у ЦВК.

Центральна виборча комісія (ЦВК) України оголосила про початок виборчого процесу чергових виборів президента України 31 березня 2019 року з 31 грудня 2018 року.

Як пише «Слово і Діло», відповідну постанову ЦВК ухвалила на своєму засіданні в четвер.

Вибори-2019: хто претендує на посаду президента та в кого які шансиПрезидентські вибори в Україні заплановані на 31 березня 2019 року, але основні претенденти на посаду глави держави давно почали заявляти про свої амбіції.

Згідно із законодавством, виборча кампанія триватиме 90 днів. Вибори відбудуться 31 березня 2019 року.

Документи від кандидатів приймаються з 31 грудня 2018 року по 3 лютого 2019 року включно, до 8 лютого включно ЦВК повинна провести реєстрацію кандидатів. Після цього оголосять остаточний та офіційний список претендентів на пост глави держави.

Кандидат у президенти повинен бути громадянином України, який досяг 35-річного віку, він має володіти державною мовою і проживати в Україні протягом 10 останніх років до дня виборів.

Кандидата в президенти може висунути політична партія або він може бути самовисуванцем. Він повинен надати декларацію про доходи за рік, що передує року початку виборів. Її перевірить Національне агентство з питань запобігання корупції і згодом оприлюднить результати перевірки.

Крім того, кандидат повинен внести заставу в розмірі 2,5 млн грн. Ця сума повертається суб'єкту внесення - партії або кандидату на пост президента - у двох випадках: або в разі перемоги на виборах, або в разі виходу у другий тур. Всім іншим учасникам виборів гроші не повертаються, вони йдуть до державного бюджету України.

Свою кандидатуру на виборах можна зняти не пізніше, ніж за 23 дні до дня голосування, звернувшись у ЦВК, на президентських виборах - до 7 березня 2019 року включно.

Нагадаємо, державний бюджет України на 2019 рік передбачає виділення на організацію майбутніх президентських і парламентських виборів 4,3 млрд гривень.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: