ОБСЄ очікує загострення конфлікту між Росією і Україною

Читать на русском
Конфлікт між Росією і Україною може знову загостритися, застерігає Організація з безпеки і співробітництва в Європі.

Конфлікт між Росією і Україною може знову загостритися, застерігає Організація з безпеки і співробітництва в Європі.

Про це повідомив генеральний секретар ОБСЄ Томас Гремінгер в інтерв'ю, опублікованому в понеділок, 24 грудня, в німецькому виданні Neue Osnabrücker Zeitung, передає «Слово і Діло».

Хуг залишає свою посаду: як місія ОБСЄ працювала в 2014-2018 рокахСлово і Діло підбило проміжні підсумки діяльності Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні.

«У мене є побоювання, що може виникнути ланцюгова реакція. Там, де у них виникають окремі вогнища, де спалахує полум'я, коли-небудь, вільно чи мимоволі, відбудеться ескалація», - заявив він.

За словами Гремінгера, «з окремих осередків вогню може розгорітися величезна пожежа». Він вказав на такі місця можливої ​​ескалації конфлікту, як Крим і лінію розмежування в Донбасі, а також згадав «вибори» на території «ЛНР» і «ДНР» в якості одного з приводів для загострення ситуації.

«Слід виходити з того, що бунтівним «республікам», якщо вони виявляться під військовим тиском, знову буде надаватися підтримка з Росії», - підкреслив генсек ОБСЄ, закликавши Кремль продемонструвати добру волю для того, щоб відродити взаємодовіру.

Таким жестом доброї волі могло б стати «звільнення 24 затриманих моряків і повернення трьох захоплених судів».

Але Гремінгер не очікує прориву на мирних переговорах в доступному для огляду майбутньому, оскільки «політична воля для примирення просто відсутня». Було б добре отримати нові імпульси від «нормандської групи», що складається з Німеччини, Франції, України і Росії, але «в даний момент нам, на жаль, до цього дуже і дуже далеко», підсумував генсек ОБСЄ.

Раніше ОБСЄ виявила десятки ворожих танків і зенітний комплекс.

Також відзначимо, в ОБСЄ закликають Україну і Росію до стриманості.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: