Зовнішній борг: кому та скільки заборгувала Україна

Читать на русском

Під кінець року традиційно заведено підбивати його підсумки, в тому числі й фінансові. Світова економіка влаштована таким чином, що жодна країна, навіть дуже успішна, не може обійтися без боргів. Сьогодні ми пропонуємо подивитися, кому та скільки заборгувала Україна під кінець 2018 року.

Державний борг складається із заборгованості уряду, регіональних та місцевих органів влади, а також боргів усіх корпорацій із державною участю. Державний борг традиційно поділяють на зовнішній та внутрішній. Існує також поняття гарантованого державою боргу, що виникає внаслідок узятих на себе державою гарантій за зобов'язаннями третіх осіб або взятих на себе державою зобов'язань третіх осіб.

Загалом, борг України становить 74,32 мільярда доларів, з яких сума зовнішнього державного боргу становить 47,21 мільярда доларів та 9,56 мільярда доларів – зовнішній гарантований державою борг (станом на листопад 2018 року). Такі дані наводить Міністерство фінансів України.

МВФ затвердить терміни та кількість усіх траншів для України 18 грудняМВФ визначить загальну кількість та термін надання траншів у рамках програми підтримки економічної політики, stand-by arrangement, SBA.

Позики, отримані країною від міжнародних фінансових організацій, складають понад 13 мільярдів доларів. Зокрема, зобов’язання перед МВФ – 3,76 мільярда доларів, Європейським співтовариством – 3,2 мільярда, МБРР – 4,8 мільярда доларів.

Заборгованість України за позиками, отриманими від іноземних держав, становить 1,73 мільярда доларів. Зокрема, ми маємо віддати урядам Канади 0,3 мільярда доларів, Німеччини – 0,26 мільярда, РФ – 0,61 мільярда, США – 0,01 мільярда, Японії – 0,55 мільярда доларів.

Велику частку боргу складає заборгованість за випущеними цінними паперами на зовнішньому ринку (облігації зовнішньої державної позики) – 21,19 мільярда доларів.

Зовнішній гарантований державою борг (за третіх осіб) сягнув майже 10 мільярдів доларів, більшість з яких становить заборгованість за позиками, отриманими від міжнародних фінансових організацій (7,29 мільярда). Найбільше в цьому сегменті країна заборгувала МВФ – 6,47 мільярда доларів. Також ми винні гроші Європейському співтовариству з атомної енергії (0,11 мільярда), ЄБРР (0,2 мільярда) та іншим світовим організаціям.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, ми писали,коли МВФ розгляне співпрацю з Україною щодо відкриття нової 14-місячної програми підтримки економічної політики stand-by (SBA).

Також ми писали, що Європейський інвестиційний банк і Європейський банк реконструкції та розвитку виділили 176 мільйонів євро на новий проект щодо поліпшення безпеки руху в Україні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: