В УПЦ МП відреагували на ідею про перейменування

Читать на русском
Всі ці розмови про зміни назви виглядають як клоунада. Всі розуміють, що це неможливо, заявили в УПЦ МП

Речник Української православної церкви Московського патріархату архієпископ Климент вважає, що перейменування УПЦ МП на Російську православну церкву не є можливим.

Про це він заявив в ефірі Громадського радіо, пише Слово і Діло.

«Сьогодні всі ці розмови про зміни назви виглядають як клоунада. Всі розуміють, що це неможливо», – запевняє архієпископ.

За його словами, УПЦ МП отримала свою назву раніше, ніж держава Україна, як незалежна інституція.

Він додав, що Українська православна церква була утворена ще за часів, коли нею керував тодішній митрополит Філарет. І вона абсолютно легітимна, тому що її отримав Філарет від патріарха московського Олексія.

До яких церков ходять українці: як змінювалася релігійна прихильність населення останні п’ять роківБільшість українців ще не визначилися з питанням, хто міг би очолити помісну церкву в Україні, хоча 54 відсотки виступають за автокефалію.

«Патріарх Олексій надав томос, який Філарет отримав, після чого український екзархат був реформований в Українську православну церкву. Згідно томосу, Українська православна церква отримала всі права на майно, всі юридичні аспекти, пов’язану з її діяльністю в межах території Української держави. Це було в 1991 році після подій пов’язаних із незалежністю України», — сказав Климент.

Він наголосив, що Статут Української православної церкви зареєстрований всіма вищими органами, які на той час відповідальні були за юридичних осіб в Україні, тим більше релігійних

3 листопада предстоятель УПЦ КП Філарет заявив, що Київський патріархат звернеться до Верховної Ради з проханням ухвалити закон про єдину православну церкву в Україні, а також про зміну назви Української православної церкви (Московського патріархату) на Російську православну церкву в Україні.

Нагадаємо, 11 жовтня Вселенський патріархат у Константинополі погодився надати автокефалію Українській православній церкві і вирішив скасувати анафему предстоятелю Української православної церкви Київського патріархату Філарету.

Також, Константинопольський патріархат скасував акт про передачу території України під адміністрацію Російської церкви й відтоді в Україні не існує УПЦ Московського патріархату.

Як змінювалася релігійна прихильність населення останні п’ять років – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: