Єврокомісія підготувала план дій на випадок жорсткого Brexit

Читать на русском
План складається з 14 пропозицій і охоплює різні сфери. Однак у ньому немає нічого про проблему, що стала каменем спотикання в переговорах із Британією.

Єврокомісія розробила план екстрених дій у разі виходу Великої Британії з ЄС без підписання угоди з Брюсселем.

Як пише «Слово і Діло», про це в середу, 19 грудня, повідомляє Financial Times із посиланням на інформовані джерела.

Назвали дату, коли в британському парламенті відбудеться голосування щодо BrexitПрем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей заявила, що парламент проведе голосування за угоду щодо Brexit після 14 січня.

Відзначається, що пакет Єврокомісії з 14 пропозицій охоплює різні сфери й спрямований на те, щоб «уникнути найбільш негативних наслідків жорсткого Brexit».

Зокрема, країнам-членам ЄС рекомендується вжити заходів «щодо вирішення проблеми статусу проживання й соціального забезпечення громадян Великої Британії в Європі», чекаючи взаємних кроків з боку Лондона.

Пропонується також ухвалення більш ніж десяти законодавчих актів з метою пом'якшення жорсткого Brexit і «забезпечення певної спадкоємності» у відносинах між ЄС і Сполученим Королівством. Ідеться, в тому числі, «про право на польоти, сертифікати безпеки польотів, квоти на вуглеводневі сполуки».

Частина законодавчих актів стосується фінансових послуг – сфери, лідером в якій є Велика Британія. Брюссель виступає, зокрема, за те, щоб європейські континентальні компанії продовжували використовувати розрахунково-клірингові центри на Британських островах та іншу фінансову інфраструктуру, щоб не допустити хаосу на ринках.

Водночас у пакеті не йдеться про головну на сьогодні проблему, пов'язану з кордоном між Північною Ірландією та Республікою Ірландія після виходу Великої Британії з ЄС.

Напередодні повідомлялося про те, що Лондон також почав повномасштабну підготовку до жорсткого Brexit. Зокрема, Британія має намір підвищити готовність військовослужбовців.

Нагадаємо, Брюссель і Лондон 25 листопада затвердили угоду щодо умов Brexit, проте прем'єр-міністр Тереза ​​Мей відклала голосування за неї в парламенті.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: