Парламент Косово схвалив створення власної армії

Читать на русском
Парламент самопроголошеної республіки Косово затвердив формування повноцінної армії на основі сил безпеки.

Парламент самопроголошеної республіки Косово затвердив формування повноцінної армії на основі сил безпеки.

Як пише «Слово і Діло», пряма трансляція засідання велася в Facebook.

Самопроголошену республіку Косово офіційно визнали понад сто країнСамопроголошена республіка Косово досягла мети про визнання її незалежності 114 державами.

На голосування було винесено три законопроекти, що передбачають створення повноцінної армії. Під час засідання 106 депутатів підтримали ухвалення закону про створення Міністерства оборони, 105 – закон про трансформацію сил безпеки на армію.

Третій закон про службу в косовських силах безпеки також підтримали 105 депутатів. Усі присутні проголосували «за», тих, хто утримався, не було, депутати сербської партії «Сербський список» залишили залу й у голосуванні участь не брали.

Очікується, що армія невизнаного утворення складатиметься з 5 тис. військовослужбовців, ще 3 тис. будуть у резерві. Витрати на армію, згідно з ухваленими законами, становитимуть €98 млн на рік.

Передбачається, що в складі збройних сил будуть присутні артилерія, війська ППО, а також біологічного та хімічного захисту.

Як заявив у п'ятницю командувач силами безпеки Рахман Рама, «армія буде на службі всіх громадян і виконуватиме свої функції на всій території Косово», в тому числі «й на півночі».

Створення армії вкрай болісно сприйняли в Белграді. Президент Сербії Александар Вучич у день голосування відвідує збройні сили Сербії на кордоні з Косово.

Раніше генсек НАТО заявив, що намір самопроголошеного Косово створити власні збройні сили прозвучав у вкрай невдалий момент і підриває стабільність та перспективи Косово на вступ до НАТО.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: