У Сербії та Косово розглядають можливість зміни кордонів

Читать на русском
Президент Сербії Александар Вучич і президент Косово Хашим Тачі на панельній дискусії в Австрії дали зрозуміти про готовність розглянути зміни кордонів обох країн для досягнення історичної мирної угоди.

Президент Сербії Александар Вучич і президент Косово Хашим Тачі на панельній дискусії в Австрії дали зрозуміти про готовність розглянути зміни кордонів обох країн для досягнення історичної мирної угоди.

Як повідомляє Politico, обидва президенти закликали Європейський Союз надати підтримку їхнім зусиллям, пише «Слово і Діло».

Плани Кремля щодо Донбасу: до чого призведе «боснійсько-косовський» сценарійАмериканський щотижневий журнал Time у своєму нещодавньому випуску повідомив, що президент РФ під час свого нового терміну хотів би врегулювати проблему Донбасу. Про варіанти вирішення конфлікту розповіли експерти.

«Косово має намір досягти зобов'язуючої юридичної угоди з Сербією. Час зробити це зараз. У нас є невелике вікно можливостей. Це не легко. Це дуже, дуже складно. Ось чому всі повинні підтримати це», - заявив президент Косово Хашим Тачі.

У виданні зазначають, що в ЄС виступають проти зміни кордонів на тій підставі, що це може призвести до перерозподілу інших кордонів на Балканах.

Комісар ЄС Йоханнес Хан, який був присутній на дискусії, зайняв дипломатичну позицію, заявивши, що на цьому етапі нічого не слід виключати. Президент Сербії Александар Вучич розкритикував міжнародну реакцію на ідею зміни кордонів.

«Чому вас так турбує те, що ми робимо? Ми робимо щось для майбутнього сербів і албанців. І ми повинні дбати про себе, нікому не завдаючи шкоди, не впливаючи на інших в регіоні», - сказав він.

Нагадаємо, Сербія не визнає незалежності Косово, односторонньо проголошеної в 2008 році. Обидві країни планують стати членами ЄС, але до цього повинні вирішити територіальні суперечки.

Також нагадаємо, серби Косово звернулися за допомогою до Путіна.

Раніше стало відомо про те, що опитування показало ставлення сербів до вступу в НАТО.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: