Голова РПЦ поскаржився Макрону, Меркель і Папі Римському на «утиски»

Читать на русском
Патріарх Кирило також звернувся до генсека ООН, генсека Всесвітньої ради церков, Макрона та Меркель.

Патріарх Російської православної церкви Кирило звернувся з посланням до Папи Римського Франциска про втручання влади України в церковне життя країни.

Про це повідомляється на сайті РПЦ в п'ятницю, 14 грудня, пише «Слово і Діло».

Об'єднавчий собор відбудеться 15 грудня. Як протистоятиме РФ?Об'єднавчий собор, на якому буде створена помісна церква, відбудеться 15 грудня у Святій Софії. В УПЦ МП відмовилися від участі в Соборі. Про ситуацію поговорили з експертами.

Послання також адресоване до голови Англіканської спільноти Архієпископа Кентерберійського Джастіна Уелбі, генерального секретаря Всесвітньої ради церков О. Фюксе Твейта, генсека ООН Антоніу Гутерриша, генерального секретаря Організації з безпеки та співпраці в Європі Томаса Гремінгера, президента Франції Еммануеля Макрона та канцлера Німеччини Ангели Меркель.

«Останнім часом втручання керівників світської української держави в церковні справи набуло характеру грубого тиску на єпископат і кліриків Української православної Церкви, що дозволяє говорити про початок повномасштабних гонінь», – заявив патріарх Кирило.

Він стверджує, що для того, щоб примусити єпископат УПЦ до участі в Об'єднавчому соборі, «органи державної влади роблять низку дій, що кричущим чином порушують конституційні права».

Патріарх зазначив, що архієреїв УПЦ МП викликають на допити до СБУ, затримують під різними приводами, в тому числі при перетині кордону України, й проводять обшуки.

Раніше повідомлялося, що більш ніж половина архієреїв УПЦ МП повернули запрошення для участі в Об'єднавчому соборі, який відбудеться 15 грудня в Києві.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: