Томос та договір про дружбу. Чи варто чекати нового етапу агресії РФ?

Читать на русском
Валентин Краснопьоровполітичний експерт
Василь Яблонськийполітолог

Безумовно, Росія намагатиметься впливати, заважати, влаштовувати якісь провокації, але зараз у Кремлі дещо зв’язані руки.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політичний аналітик Валентин Краснопьоров, оцінюючи реакцію РФ на надання томосу та розірвання договору про дружбу.

«Слід розуміти, що після Азовської ескалації в Росії певною мірою зв’язані руки, грубо кажучи. РФ сама перегнула палицю. Наскільки вони зараз зможуть дозволити собі відкриту пряму агресію? Ба більше, в повітрі зависло питання щодо подальшої долі «Північного потоку-2». У Кремлі розуміють, що якщо вони продовжать конфліктні дії, то ризикують втратити все в Європі», – зазначив Краснопьоров.

За його словами, зараз склалася надзвичайно складна ситуація не для України, а саме для РФ.

Наразі для РФ проблема навіть не в Україні, а в країнах ЄС. Наприклад, у Франції та Німеччині вже фактично не мають аргументів, щоб захищати Росію та закликати до діалогу, акцентував експерт.

За таких обставин, якщо РФ ще щось утне, проявить агресію, то можуть бути серйозні наслідки, додав він.

«Скоріш за все, в Росії зараз діятимуть якось підкилимно, але не відкрито. Азовську історію росіяни повністю програли, тому на відкриту агресію вони зараз не підуть. Імовірно, діятимуть під прикриттям», – уточнив аналітик.

Рада розірвала договір про дружбу між Україною та РФ: як голосували нардепиДоговір про дружбу між Україною та Росією припинить дію з 1 квітня 2019 року. Хто в Раді підтримав це рішення – на інфографіці.

Політолог Василь Яблонський також зазначив, що з приводу томосу прямого втручання РФ не буде, але можлива гібридна протидія.

«Росія останнім часом уже й так занадто активно проявила себе в збройній агресії в Азовському морі. При тому, що така поведінка росіян може бути також наслідком нервової реакції на отримання томосу та проведення Собору. Вони були абсолютно не готові до цього», – підкреслив експерт.

Нагадаємо, 6 грудня парламент проголосував за розірвання договору про дружбу з РФ. Більше про голосування – на інфографіці.

Як відомо, Об’єднавчий собор відбудеться 15 грудня. В УПЦ МП відмовилися від участі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: