Оновлений Конгрес: чи загрожує Трампу імпічмент

Читать на русском
Андрій Мішиндиректор Київського інституту мирних досліджень

Демократи не зможуть запустити імпічмент. Однак Трампу загрожує просто складна кампанія. Наприклад, йому можуть не дозволити висуватися на другий термін.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Київського інституту мирних досліджень Андрій Мішин, оцінюючи повідомлення ЗМІ про те, що демократи з приходом до нижньої палати Конгресу в січні 2019 року запустять процедуру імпічменту щодо президента Трампа.

«Імпічмент Трампу не загрожує, однак другий термін під загрозою. Потрібно розуміти систему управління в США. З приходом демократів у нижній палаті Конгресу ухвалювати рішення Трампу буде не складніше, ніж раніше. Сьогодні демократи з республіканцями перемішалися. Класична система вже не працює», – зазначив Мішин.

Республіканці та демократи вже змішалися, в результаті вийшло щось схоже на українську разову стихійну більшість. Тому все залежить від мистецтва Трампа ухвалювати рішення в якихось питаннях, уточнив він.

Річниця інавгурації Трампа: як лідер США допомагає Україні й «ладнає» з ПутінимДональд Трамп майже рік тому вступив на посаду президента США. Слово і Діло згадує, що світовий лідер зробив для України та як змінилися відносини США й Росії.

«Щодо ліквідації медреформи Обами може бути одна позиція, щодо створення нових робочих місць – інша. З кожного окремого питання буде по-різному. Звичайно, все ще залежить від того, що відбувається між конгресменами, окремими лобістськими групами впливу», – підкреслив політолог.

Також, на його думку, малоймовірно, що розслідування Мюллера вплине на можливе ініціювання імпічменту.

«Інформаційно Росія поки що не є імперією зла. Це не Радянський Союз, жодних зоряних воєн США не збираються влаштовувати проти РФ. Тут відбувається певна гра, зав'язана на впливі груп у соцмережах. Пік скандалу був під час виборчої кампанії. Кампанія минула», – пояснив експерт.

Те, що зараз відбувається, говорить про те, що щось перестало працювати в американській демократії, якісь принципи, але серйозно сприймати це не варто, додав він.

«Сказати, що Трамп може бути відставлений у результаті імпічменту, не можна. Тим більше він не Аль Капоне, якого можна посадити до в'язниці за несплату податків. Трамп за багатьма показниками є лідером американської нації, якщо ця нація себе поважає», – резюмував Андрій Мішин.

Більше про президентство Трампа – в нашому огляді.

Також «Слово і Діло» писало, як змінювалися електоральні позиції світових лідерів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: