Сейм Литви ухвалив резолюцію про стримування агресії Росії проти України

Читать на русском
Підготовлена парламентським Комітетом у закордонних справах резолюція закликає по суті змінити стратегію Заходу щодо стримування російської агресії.

У понеділок, 10 грудня, Сейм Литви ухвалив резолюцію із закликом посилити західні санкції проти Росії у зв'язку із захопленням російськими прикордонниками кораблів ВМС України та членів екіпажів у Керченській протоці.

Як зазначає Delfi, підготовлена парламентським Комітетом у закордонних справах резолюція «закликає по суті змінити стратегію Заходу щодо стримування російської агресії", пише «Слово і Діло».

ГПУ оприлюднила реконструкцію подій у Керченській протоці – відеоГенеральна прокуратура України оприлюднила відеореконструкцію подій у Керченській протоці 25 листопада.

Документом пропонується висунути Росії низку вимог, у разі невиконання яких будуть введені «більш ефективні і широкі санкції».

Зокрема, якщо Росія не передасть Керченську протоку і окуповані Росією території під контроль ООН, не звільнить українських політв'язнів і військовополонених, то країни Заходу повинні негайно ввести «всебічні санкції» проти газового, нафтового і фінансового секторів РФ, включаючи виключення з системи SWIFT.

Нагадаємо, що Литва запровадила національні санкції проти Росії через агресію в Керченській протоці.

Російські силовики захопили два малі броньовані артилерійські катери Бердянськ і Нікополь та рейдовий буксир Яни Капу і 24 військовослужбовців ВМС ЗС України 25 листопада в районі Керченської протоки.

Росія наполягає, що українські військові кораблі порушили держкордон під час переходу з Чорного моря в Азовське море. Підконтрольний Кремлю суд Криму заарештував всіх захоплених моряків до 25 січня 2019 року. Російська сторона інкримінує їм «незаконний перетин держкордону». Офіційний Київ вважає їх військовополоненими.

За даними Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України, Росія атакувала і захопила українські військові кораблі в міжнародних водах Чорного моря.

Після подій в Керченській протоці президент України запровадив воєнний стан на 30 днів у таких областях, як Вінницька, Луганська, Донецька, Запорізька, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Чернігівська, Херсонська, а також у внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: