У Німеччині підтримали ідею про моніторинг Азовського моря

Читать на русском
У німецькому Міністерстві закордонних справ підтримують ідеї розширення моніторингової місії ОБСЄ на Азов.
Гайко Маас

Через захоплення російськими військами трьох українських кораблів з екіпажем у Керченській протоці дію моніторингової місії ОБСЄ необхідно розширити на Азовське море.

Про це міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас заявив у четвер, 6 грудня, на полях зустрічі міністрів закордонних справ країн ОБСЄ в Мілані, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на DW.

За його словами, це стане темою обговорення під час зустрічі між представниками України і Росії за посередництва Німеччини і Франції, яка повинна відбутися у вівторок, 11 грудня, в Берліні. Раніше про проведення зустрічі в такому форматі домовилися канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент РФ Володимир Путін під час саміту G20 в Буенос-Айресі. Однак пізніше представник російського президента Дмитро Пєсков заявив, що конфлікт Москви і Києва навколо Керченської протоки не може бути темою нормандського формату.

Як зазначається, перед цим глава німецького МЗС зустрівся з міністрами закордонних справ України Павло Клімкін та Росії Сергієм Лавровим, щоб обговорити пропозицію переговорів.

«Я думаю, що з української сторони вона була розцінена як раціональна. З російського ж боку, навпаки, дуже і дуже скептично», – резюмував Маас.

Як повідомили в МЗС України після зустрічі Маасу з міністром закордонних справ України Павло Клімкін, сторони також домовилися продовжити діалог у межах робочого візиту Клімкіна в Німеччину наступного тижня.

«Україна розраховує на подальше лідерство Німеччини в формуванні сильної і всеосяжної відповіді ЄС на войовничу риторику Кремля і агресивні дії, які загрожують безпеці євроатлантичного простору», - йдеться в повідомленні МЗС України.

Нагадаємо, в ОБСЄ запропонували ввести моніторинг на Азові. Раніше міністр оборони України Степан Полторак сказав, що Україна продовжить користуватися Керченською протокою.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: