Ескалація в Азовському морі: що допоможе приструнити Росію

Читать на русском
Віталій Баладиректор Агентства моделювання ситуацій

Скоріш за все, на Заході вважають, що краще поступовими санкційними кроками звужувати поле маневру РФ і змусити сісти за стіл перемовин. Наскільки це ефективно, час покаже.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Віталій Бала, оцінюючи засудження дій РФ у Азовському морі з боку Заходу та можливі санкції.

«У цій ситуації з країн НАТО ніхто не здійснюватиме військових кроків у відповідь на дії РФ. Ми це маємо чітко усвідомлювати. Тому Україна має посилювати свою армію, звертатися до Заходу щодо підтримки фінансами, технологіями, озброєнням і намагатися вести перемовини, консультації щодо дзеркальних дій щодо РФ», – зазначив Бала.

Наразі може йтися про дзеркальні кроки щодо портів. РФ, значною мірою, хоче відрізати нас від моря, додав він.

«Росія завдає економічних збитків, блокуючи порти. Коли в них почнуться проблеми такого ж характеру, із заходженням їхніх суден, можливо, тоді вони змінять дії», – уточнив експерт.

За його словами, є досить широкий набір заходів, яких потрібно вживати, але питання в тому, наскільки Захід до цього готовий, а українська дипломатія зможе тут працювати. Однак не слід говорити, що РФ чинить агресивні дії в Азовському морі, а Захід ніяк не реагує.

«Залізна завіса»: як від Росії відвертаються союзникиУ квітні 2018 року посилилися процеси, які можуть привести Росію до повної міжнародної ізоляції.

«Процес введення санкцій не може бути швидким та одноразовим. Перш за все потрібно прорахувати, щоб санкції дошкуляли, а не просто умовно запроваджувати. Якщо це будуть секторальні санкції, наприклад, у нафтовій та енергетичій галузі, то це може зачепити 40% працівників в РФ. Якщо це відбудеться, то це буде суттєвий крок зі звуження маневру поля дій у зовнішній політиці», – підкреслив він.

Є певний набір інструментів, які вестимуть Росію в напрямку примушення до миру. Говорять про відключення від SWIFT, але наскільки це буде дієвим кроком, змусить РФ не займатися агресивною політикою, потрібно рахувати, пояснив політолог.

Крім того, для Заходу це останній крок, на який вони підуть. Так було у випадку з Іраном свого часу, нагадав він.

«Наразі є ще інструменти. Санкції проти секторів економіки також завдають серйозної шкоди економіці РФ загалом, але ефективно спрацювали б реальні персональні санкції, якби вони були. Обмеження, наприклад, можуть запровадити проти членів сімей, найближчого оточення. Тому є речі, зробивши які, можна серйозно дошкулити персонально», – резюмував Віталій Бала.

У Держдепі заявили, що країни Заходу мають обговорити можливість блокування російських кораблів при виході з Азовського моря у відповідь на агресію РФ проти України.

Тим часом Павло Клімкін повідомив, що «найкращою санкцією» проти Росії була б зупинка «Північного потоку-2».

Як змінювалося ставлення Заходу до РФ – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: