Купівля кабелів УЗ: суд знову відмовив у арешті вилученого НАБУ ноутбука

Читать на русском
Столичний апеляційний суд погодився з рішенням суду першої інстанції про відмову заарештовувати ноутбук фігуранта справи Національного бюро.
Київський апеляційний суд

Апеляційний суд відмовив в арешті ноутбука одного з фігурантів кримінального провадження за фактом можливого розкрадання коштів філії ПАТ «Укрзалізниця» на тендерах із закупівлі кабелю за завищеними цінами, вилученого детективами НАБУ.

Таке рішення ухвалила колегія суддів Київського апеляційного суду, повідомляє «Слово і Діло».

За версією слідства, посадовці філії «Центру забезпечення виробництва» ПАТ УЗ протягом 2016-2018 років, ймовірно зловживаючи службовим становищем, нібито вступили в змову з ТОВ «Техелектропром», ТОВ «Еней» та ТОВ «Интеркабель Київ» і безпідставно завищували очікувану вартість при проведенні публічних закупівель кабельно-провідникової продукції на загальну суму понад 225 мільйони гривень. Таким чином, були створені штучні умови для перемоги зазначених фірм, за яких унеможливлена участь у тендерах заводів-виробників цієї продукції, в тому числі ПАТ «Одеський кабельний завод «Одескабель», ПАТ «Завод «Південкабель». Як виявилося, продукція цих заводів фактично й поставлялася на УЗ, чим завдали збитків зазначеному підприємству в особливо великому розмірі.

Під час цього провадження детективи НАБУ провели обшук у приміщенні ТОВ «Еней» та вилучили вантажні митні декларації російської фірми «КабельКомплектСервіс», литовського ЗАТ Interkabelis; видаткові накладні із запорізьким заводом «Крок Г.Т.», ТОВ «ПП «Акватон», ТОВ «Техпровод», ПП «Прикарпаткабель», ТД «Енерготехкомплект», НВО «Завод Приват-Кабель» і ТД «Гал-Кат», у тому числі податкові накладні. Також детективи обшукали квартиру одного з фігурантів справи. Під час слідчих дій детективи вилучили ноутбук, однак суд відмовив у накладенні арешту.

Не погодившись із таким рішенням, прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Наталя Висоцька подала апеляційну скаргу, в якій просить скасувати рішення суду першої інстанції й накласти арешт на вилучений НАБУ ноутбук.

Вивчивши скаргу, колегія суддів частково задовольнила клопотання, однак усе одно відмовила в арешті ноутбука. На думку колегії, в арешті необхідно відмовити за недоведеності необхідності арешту майна, який при викладених у клопотанні обставинах явно порушуватиме справедливий баланс між інтересами власника майна, гарантованими законом і завданням цього кримінального провадження.

За інформацією журналіста «Слова і Діла», обшук проходив у засновника ТОВ «Техелектропром» Ігоря Жабюка, який володів нині ліквідованим ТОВ «Кабельтехпром».

Як відомо, компанія «Інтеркабель Київ» є правонаступником ТОВ «Техкабель». Її засновником є кіпрський офшор Interkabel Holdings Limited, а бенефіціарами вказані австрійці Александер і Крістоф Треммель-Шайност, а також Світлана Ігнатьєва з Козина Київської області. Керівником фірми є Олексій Савченко, а підписантом – Гліб Кремень.

А от директором ТОВ «Техелектропром» є Микола Єгорцов, власник ТОВ «ТЕП-Україна». Своєю чергою керівником ТОВ «Еней» є Сергій Кондратенко, а його власником – Володимир Котляр. Обидвом належить ТОВ «Еней-Пласт». Литовська фірма Interkabelis, що згадується в документах ТОВ «Еней», зареєстрована в передмісті Панявежиса. На ній працюють лише два застрахованих працівники. Керівником фірми вказаний Рімантас Крішчіунас.

Нагадаємо, НАБУ завершило розслідувати справу «Вог Аеро Джет». Раніше детективи розслідують мастильну справу УЗ, де фігурують «Трейд Коммодіті» та «Вог Аеро Джет».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: