Обшуки НАБУ в справі «Карпатигаз»: суд повернув до ОАСК скаргу фігуранта

Читать на русском
Апеляційний адмінсуд переглянув рішення Окружного адмінсуду про закриття провадження за позовом фігуранта справи Карпатигаз.
Київський апеляційний адміністративний суд

Суд скасував рішення Окружного адміністративного суду міста Києва про закриття провадження за позовом фігуранта справи «Карпатигаз» про визнання протиправними обшуки детективів Національного антикорупційного бюро.

Таке рішення ухвалила колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду (колишній Київський апеляційний адміністративний суд), повідомляє «Слово і Діло».

Як вказується в документі, невідома особа подала позов до Окружного адмінсуду Києва про визнання протиправними обшуки детективів НАБУ у кримінальному провадженні за фактом можливого заволодіння газом із 109 свердловин «Укргазвидобування» ТОВ «Карпатигаз» і його власниками Misen Enterprises AB. ОАСК провадження за цим позовом закрив, оскільки цю справу не належить розглядати за правилами адміністративного судочинства.

В апеляційній скарзі позивач, посилаючись на порушення ОАСК норм процесуального права, що призвело до неправильного вирішення питання, просить скасувати вказане судове рішення. Зокрема, скаржник зазначає, що він позбавлений можливості звернутись до суду за захистом своїх прав у порядку, передбаченому Кримінальним процесуальним кодексом України.

Колегія встановила, що Окружний адмінсуд Києва дійшов висновку про те, що фігурант справи, як учасник кримінального провадження, має право звернутись до суду у порядку, визначеному КПК. На переконання колегії суддів, зазначений висновок суду є наслідком неповного з'ясування судом обставин справи та неналежного застосування норм процесуального закону. Судді встановили, що вказана особа не має статусу в кримінальному провадженні в ймовірному заволодінні газом із 109 свердловин «Укргазвидобування» ТОВ «Карпатигаз», а тому не може звертатися до суду за захистом своїх прав у порядку, передбаченому КПК. Тому суд скаргу задовольнив і повернув позов назад до ОАСК для продовження розгляду.

Нагадаємо, НАБУ провело обшук у справі заволодіння газом «Укргазвидобування» фірмою «Карпатигаз». Раніше детективи обшукали представника фірми Moston Properties у справі «Укргазвидобування». Також суд скасував арешт рахунків «Укргазвидобування».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: