Вартість нафти різко зросла на тлі угоди ОПЕК+

Читать на русском
Світові ціни на нафту еталонних марок різко зросли в останній робочий день тижня на тлі новин про укладення угоди ОПЕК+.

Світові ціни на нафту еталонних марок різко зросли в останній робочий день тижня на тлі новин про укладення угоди ОПЕК+.

Про це свідчать дані торгів увечері в п'ятницю, 7 грудня, пише «Слово і Діло».

Як вихід Катару з ОПЕК позначиться на цінниках на українських АЗС?Катар має намір залишити Організацію країн-експортерів нафти (ОПЕК). Як це позначиться на світових цінах на нафту та чи зміниться вартість бензину в Україні, міркували експерти.

Так, ціна лютневих ф'ючерсів на північноморську нафту марки Brent на лондонській біржі ICE Futures о 17:45 за Києвом піднялася на $ 3,56 (5,93%) - до $ 63,62 за барель.

У свою чергу вартість нафти WTI з постачанням у січні на електронних торгах Нью-Йоркської товарної біржі (NYMEX) зросла на $ 2,68 (5,20%) - до $ 54,17 за барель.

Таким чином, з початку нинішнього тижня Brent подорожчала на 6%, WTI - більш ніж на 5%.

Раніше у п'ятницю стало відомо, що країни Організації країн-експортерів нафти і партнерів (ОПЕК+) домовилися про скорочення видобутку нафти у 2019 році на 1,2 млн барелів на добу. Про це оголосив міністр нафти Іраку Тамер аль Гадбан.

За його словами, із загального обсягу зниження 800 тис. барелів на добу припаде на країни ОПЕК, а решта 400 тис. барелів на добу - на країни, що не входять у картель. Таким чином, кожна з країн повинна скоротити видобуток нафти приблизно на 3%.

Минулого тижня повідомлялося, що за листопад ціна на нафту Brent впала на 22%, WTI - майже на 23%. Це було найрізкіше місячне падіння котирувань за 10 років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: