НАБУ закрило справу про можливе збагачення в. о. міністра аграрної політики

Читать на русском
У Національному бюро ухвалили рішення про закриття справи щодо першого заступника голови Міністерства аграрної політики.
Максим Мартинюк

Національне антикорупційне бюро закрило кримінальне провадження за фактом можливого незаконного збагачення виконувача обов'язків міністра аграрної політики і продовольства Максима Мартинюка.

Відповідну постанову виніс детектив Національного бюро Максим Іванченко, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на судове рішення.

У документі вказується, що детектив під час проведення досудового розслідування досліджував і перевірив усі обставини, зазначені в зверненні народного депутата Віталія Купрія, а також їм була надана належна оцінка. Також, як зазначається, досудове розслідування проведене із застосуванням всіх можливих засобів для всебічного, неупередженого й об'єктивного розслідування, з перевіркою всіх фактичних обставин справи, які можуть мати істотне значення для розслідування кримінального провадження. Детектив закрив провадження в зв'язку з відсутністю в діянні складу кримінального злочину (п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК України).

Під час досудового розслідування допитані як свідки сам Мартинюк і його дружина, які під час допиту повністю заперечували факти, викладені у зверненні Купрія. Крім цього зазначено, що Національним агентством з питань запобігання корупції проведена повна перевірка декларацій Мартинюка за 2015 і 2016 роки, за результатами проведення якої ознак незаконного збагачення не виявлено.

Також детектив вказав, що слідство не може інкримінувати Мартинюку ознаки незаконного збагачення у вигляді набуття активів до 26 квітня 2015 року, тобто до набруття чинності редакцією ст. 368-2 КК України (незаконне збагачення). Іванченко додав, що закон встановив злочинність діяння шляхом розширення змісту предмета злочину, в результаті чого погіршив становище особи й посилив кримінальну відповідальність, а тому не має зворотної дії в часі, тобто не може застосовуватися до особи, яка вчинила дії з предметом злочину «незаконне збагачення», що виник до 26 квітня 2015 року.

Зазначену постанову детектива оскаржив у Солом'янському суді Купрій, однак суддя йому відмовив у скасуванні постанови. В обґрунтуванні суддя вказав, що вважає постанову законною та обґрунтованою, а доводи Купрія такими, які не знайшли свого підтвердження. На думку слідчого судді, при розслідуванні зазначеного кримінального провадження проведені всі процесуальні дії, спрямовані на належне розслідування.

Не погодившись із таким рішенням, нардеп подав апеляційну скаргу. У ній він вказав, що вважає рішення суду першої інстанції незаконним і необґрунтованим. Однак колегія суддів Київського апеляційного суду погодилася з доводами судді Солом'янського суду й детектива, відмовивши в задоволенні скарги.

Нагадаємо, НАБУ закрило одну зі справ, пов'язаних зі спецконфіскацією «грошей Януковича». Раніше детективи також закрили провадження щодо судді Київського апеляційного адмінсуду.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: