Константинополь позбавить титулу митрополита голову УПЦ МП

Читать на русском
Вселенський патріарх Варфоломій закликав голову УПЦ Московського патріархату Онуфрія негайно взяти участь в Об'єднавчому соборі.

Вселенський патріарх Варфоломій закликав голову Української православної церкви Московського патріархату Онуфрія взяти участь в Об'єднавчому соборі й нагадав, що відмова матиме наслідки.

Як пише «Слово і Діло», про це йдеться у відповідному листі, фотокопію якого митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (Драбинко) оприлюднив у Facebook.

За словами Варфоломія, після обрання предстоятеля Української помісної автокефальної церкви на Об'єднавчому соборі голова Української православної церкви Московського патріархату Онуфрій втратить право називатися митрополитом Київським.

«Ми повідомляємо Вам, що після виборів предстоятеля Української церкви органом, який складатиметься з кліриків і мирян, Ви не зможете еклезіологічно й канонічно носити титул митрополита Київського, який Ви все одно носите зараз із порушенням умов офіційних документів 1686 року», – йдеться в посланні.

Варфоломій також пошкодував, що Онуфрій та ієрархи УПЦ МП відмовилися спілкуватися з екзархами Вселенського престолу, брати участь в Об'єднавчому соборі й жорстко розкритикували кроки Константинополя, спрямовані на подолання церковного розколу в Україні. Однак Вселенський патріарх нагадав голові УПЦ МП, що він нарівні з іншими єпископами може брати участь у Соборі, а його кандидатура також може бути висунута на посаду предстоятеля помісної церкви.

«Ми просимо Вас негайно й в дусі згоди та єдності взяти участь разом із Вашою ієрархією в майбутньому установчому Соборі об'єднаної Української православної церкви й виборчих процесах для визначення її предстоятеля. Вашому Високопреосвященству, звичайно, дозволяється бути кандидатом на цю позицію», – звернувся Варфоломій до Онуфрія.

У Константинополі також закликали УПЦ МП відновити спілкування з єпископами Української православної церкви Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви, включаючи патріарха Філарета та митрополита Макарія.

Нагадаємо, 11 жовтня Синод Вселенського патріархату скасував постанову 1686 року про перехід Київської митрополії під юрисдикцію Московського патріархату, що надало право призначити митрополита Київського. Також ухвалили рішення скасувати анафему предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату Філарета та голови Української автокефальної церкви Макарія.

29 листопада Вселенський патріархат затвердив проект статуту Української церкви, якій нададуть томос про автокефалію.

Україні для отримання незалежності церкви потрібне об'єднання церков. В УПЦ МП заявили, що не будуть долучатися до єдиної церкви в Україні.

5 грудня президент України Петро Порошенко повідомив, що Об'єднавчий собор зі створення автокефальної помісної Української православної церкви відбудеться 15 грудня в соборі Св. Софії в Києві.

Раніше також стало відомо, що Українську православну церкву можуть сформувати за моделлю Критської, де головою є митрополит, а не патріарх.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: