Продав Ролс-Ройс, пішов до Ради. Чим займається в парламенті нардеп Константіновський?

Читать на русском

Днями парламентські фотокори підловили народного депутата В'ячеслава Костантіновського за пікантним заняттям – переглядом еротичного ролика на смартфоні прямо в залі парламенту. Після публікації компрометуючого відео в ЗМІ, нардеп поспішив пояснити: мовляв, винен, визнаю, що місце невідповідне, але хто ж без гріха? Свій вчинок Константіновський виправдав тим, що «втомився від клоунади» в сесійній залі, а пом'якшувальною обставиною назвав те, що «полуничку» з приміщення Верховної Ради він надсилав своїй дружині.

«Люди, які, судячи з декларацій, харчуються святою водою, й живуть, як князі, годинами говорять про добробут народу. Ось це справжня порнографія», – написав присоромлений народний обранець у себе в Facebook. З цим важко посперечатися, але якщо вже Константіновський сам визнав, що ніщо людське йому не чуже, «Слово і Діло» вирішило поцікавитися, як виконує свої обов'язки перед виборцями сам депутат, у якого вистачає часу на такі заняття в розпал робочого дня.

У досьє нардепа на «Слові і Ділі» наразі зафіксована 21 обіцянка. Поки лише три з них він виконав. Дві виконаних на цю мить обіцянки були в передвиборчій програмі Константіновського, який, до речі, представляє в парламенті столичний одномандатний виборчий округ №220 (Подільський район Києва). Маються на увазі такі пункти, як законодавче відновлення курсу на євроатлантичну інтеграцію та оновлення Стратегії національної безпеки України. Їх виконання не вартувало депутату особливих зусиль, оскільки відповідні законодавчі рішення ухвалювалися парламентом колективно, а особистий внесок Константіновського полягав лише в голосуванні за їх ухвалення.

Третя виконана обіцянка, хоч і була зареєстрована вже після обрання нардепа, так само виявилася не надто складною для виконання: депутат пообіцяв проголосувати за зняття недоторканності та арешт Олександра Онищенка й зробив це (як і ще 262 народних обранця).

Серед обіцянок, які поки мають статус «у процесі», є цікава заява Константіновського про готовність скласти повноваження народного депутата в разі, якщо він не зможе «домогтися позитивних змін для виборців». Насправді, наразі в нардепа є вже щонайменше дві причини це зробити. Перша вагома причина – те, що він так і не зміг уберегти навколишнє середовище й зелені зони від вирубки, хоча обіцяв це зробити в своїй програмі. Статус «не виконано» цій обіцянці «Слово і Діло» надало в квітні 2015 року, коли Константіновський був відсутній у Верховній Раді під час голосування за законопроект №0917 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо охорони біорізноманіття)». Так само проігнорував народний депутат і голосування за проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» (№3688), хоча й обіцяв сприяти проведенню реформи податкової системи України.

Серед тих обіцянок Константіновського, виконання яких усе ще чекають виборці, є чимало таких, для виконання котрих депутату доведеться добряче попрацювати. Наприклад, нардеп обіцяв домагатися державного фінансування будівництва соціального житла. Відчутного результату поки немає, хоча відомо, що нардеп дійсно двічі звертався до прем'єр-міністра з питанням про розробку механізму надання громадянам цільових довгострокових кредитів із низькою регульованою державою ставкою для купівлі або будівництва житла.

Також депутат у своїй програмі обіцяв домогтися посилення соціального захисту військових. 16 грудня він навіть зареєстрував у Раді законопроект №1487 «Про внесення змін до статті 23 закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» (щодо встановлення підвищеного мінімального розміру допомоги з безробіття учасникам антитерористичної операції та іншим ветеранам війни)». І хоча до його розгляду парламент так і не дійшов, відтоді була ухвалена низка інших законів, що підвищують соціальне забезпечення ветеранів АТО та їхніх сімей. Шоправда, Константіновський голосував не за всі з них, але поки завдяки сукупності внеску нардепа в рішення цього питання обіцянка має статус «у процесі виконання».

Ще однією важко виконуваною обіцянкою Константіновського є встановлення прозорих тарифів на комунальні послуги. Оскільки до енергетики нардеп не має жодного стосунку, а в парламенті працює в комітеті з питань нацбезпеки та оборони, можливостей вплинути на це питання ув нього вкрай мало. Втім, поки це зобов'язання також залишається зі статусом «у процесі».

Ознайомитися з повним списком обіцянок В'ячеслава Константіновського можна за посиланням. У рейтингу відповідальності народних депутатів України він посідає невисоке 265 місце.

Наостанок просто хотілося б нагадати, що після того, як у квітні 2015 року один із фотокореспондентів зняв у залі парламенту, як нардеп від «Самопомочі» Андрій Мірошник купує тур на Мальдіви, а також його особисту переписку з невідомою жінкою, той добровільно склав мандат народного депутата.

Аліна Костюченко, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: