Що стоїть за затриманням українців у Грузії?

Читать на русском
Кирило Молчановполітолог
Костянтин Бондаренкополітолог

З огляду на те, що відомо про затриманих, як мінімум вони приїхали підтримати протести в Грузії. Чи були в них плани щодо провокацій, силових дій під час акцій, невідомо, але те, що мета – підтримка протестів, цілком імовірно.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Кирило Молчанов, оцінюючи затримання українців у Грузії.

«Якщо враховувати інформацію, яка відома про затриманих, їхні зв’язки із Саакашвілі, то очевидно, що вони поїхали туди не просто з туристичною метою. Певний підтекст у них був. Не виключено, що була ідея влаштувати якийсь «Міхомайдан», як у Києві. Не виключено, що Саакашвілі попросив Семенченка поїхати до Грузії, оскільки він має досвід проведення таких акцій у Києві, досвід ведення бойових дій», – зазначив Молчанов.

Щонайменше цей візит до Грузії можна розцінювати, як свого роду розвідку боєм, додав він.

На його думку, це було потрібно для того, щоб зрозуміти, чи можна змінити ситуацію на тлі результатів президентських виборів у Грузії.

«Потрібно було оцінити ситуацію, зрозуміти, чи можна розкрутити ситуацію далі згідно зі всіма технологіями революцій та підготувати ниву для повернення Саакашвілі», – пояснив експерт.

За його словами, те, що затримані українці оголосили голодування, нічого не означає для чинної влади.

«Акція вже провалилася. Не було достатньої кількості, масовості. Крім того, розрив на виборах настільки значний, що очікувати того, що владу можна буде спонукати до переголосування чи перерахунку голосів, уже не варто», – підкреслив Молчанов.

Своєю чергою політолог Кость Бондаренко зазначив, що в цій ситуації зв’язок із Саакашвілі більш ніж очевидний.

За його словами, будь-яка суверенна держава, що себе поважає, має боротися з втручанням у внутрішні справи, результати виборів.

«Якщо українці приїхали протестувати проти результатів виборів у Грузії на боці Саакашвілі, то вони можуть оголошувати голодування, робити що завгодно, але в цій ситуації грузинська влада діяла згідно із законодавством. Так, як мала діяти. Зараз усі протести виключені», – уточнив Бондаренко.

Як повідомлялося раніше, всі затримані були добровольцями батальйону «Донбас». У них вилучили пістолети Беретта та Макарова, автоматичні ручні рушниці та боєприпаси. За цим фактом у Грузії розпочали кримінальне провадження.

Встановлено, що затримані прибули до Грузії 27 листопада, напередодні другого туру президентських виборів. Слідство з'ясовує конкретні цілі їхнього приїзду до Грузії, включаючи можливий зв'язок цих осіб із політичними процесами, що відбуваються в країні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: