Деескалація на Азові: чим допоможуть США та яку умову може висунути Путін

Читать на русском
Василь Моканполітолог

Реакція США на ситуацію в Азові була дуже показовою. Відмова Трампа від зустрічі й те, що Трамп і Путін не потисли один одному руки, свідчить про те, що у Вашингтоні розуміють всю загрозу в акваторії й робитимуть кроки, спрямовані на допомогу Україні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Василь Мокан, оцінюючи ескалацію в Азовському морі та реакцію Заходу.

На його переконання, в першу чергу розрахунок на США. ЄС займає більш помірковану позицію, а їхні ініціативи, скоріш за все, будуть пов’язані з якимись спостережними місіями, можливо, запропонують розширити ОБСЄ.

«Військова допомога, мабуть, останній пункт для ЄС, який вони розглядатимуть», – зазначив Мокан.

Найвідоміші випадки запровадження воєнного стану в світіВоєнний стан в Україні можуть запроваджувати з 28 листопада. В яких країнах його ще запроваджували, розбиралося Слово і Діло.

Однак, додав він, однозначно, зараз США розуміють усю загрозу в акваторії.

«США підтримають Україну. Або в межах спільного патрулювання, або за підтримки НАТО буде організований контроль дій російських кораблів у акваторії. Проте сумнівно, що можливий формат якогось миротворчого контингенту, який протистоятиме російському флоту», – уточнив політолог.

На його думку, передусім, США чинитимуть санкційно-дипломатичний тиск. Військова присутність кораблів, катерів може бути в акваторії Чорного моря, але виключно з функцією патрулювання, попередження.

Про якусь військову операцію для протистояння з РФ не йдеться, підкреслив він.

«У цьому сенсі ймовірність того, що блок НАТО чи окремі країни Альянсу мають зараз політичну волю надавати свої військово-морські сили та потужності для протидії РФ в інтересах України, мала. Перевага надаватиметься санкційному та дипломатичному тиску», – пояснив експерт.

З боку Кремля ситуація в Азовському морі нагнітається свідомо. Путін дуже чекав і чекає на зустріч із Трампом. Деескалація на Азові буде предметом торгу. Путін спробує вигідно продати деескалацію взамін на інші бонуси для себе.

Ці бонуси можуть бути різними. Зокрема, одним із таких може бути порушення питання щодо того, щоб НАТО не розширювалося на схід у найближчій перспективі, припустив він.

«РФ може вимагати гарантій, що США не лобіюватимуть це питання, оскільки в НАТО США відіграють провідну роль», – наголосив політолог.

За його словами, ескалація на Азові спрямована на геополітичну глобальну гру.

«Немає перспективи РФ щодо захоплення моря найближчим часом чи продовження військової операції. Відруге Росія собі навряд чи дозволить те, що дозволила нещодавно в Азовському морі», – резюмував Василь Мокан.

Нагадаємо, в МЗС заявили, що для гарантування безпеки судноплавства України необхідні елементи міжнародної присутності та міжнародного моніторингу в Чорному та Азовському морях і Керченській протоці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: