Агресія РФ в Азовському морі: США та ЄС готують спільну відповідь

Читать на русском
В американському Держдепартаменті повідомили, що проводять дискусії з Євросоюзом і НАТО для підготовки відповіді РФ.
Майк Помпео прилетів до Брюсселя

США та європейські союзники останнім часом працювали над виробленням відповіді на недавні агресивні дії РФ в Чорному морі і Керченській протоці, в результаті яких були захоплені українські кораблі з екіпажем.

Про це під час брифінгу в літаку по дорозі в Брюссель повідомив представник Державного департаменту Сполучених Штатів Америки, передає «Слово і Діло».

«У нас є деякі ідеї в Сполучених Штатах. Я думаю, що ми дуже чітко дали зрозуміти, що неприйнятно, що Росія зробила цей останній крок, цей акт агресії. Протягом останніх декількох днів ми дуже тісно координували свої дії з європейськими союзниками як в форматі НАТО, так і в форматі ЄС, і зараз ми зосереджені на виробленні відповіді альянсу, який включав би правильну реакцію на те, що сталося в Керчі», – сказав чиновник Держдепу.

За словами співрозмовника, існує міжнародний правовий аспект зі свободою судноплавства, проте не дивлячись на це РФ його порушує. Він підкреслив, що ця проблема більше стосується їх союзників в Європі.

«Існує міжнародний правовий аспект зі свободою судноплавства. І ми хочемо, щоб наші союзники виявили лідерство. Ця проблема набагато ближче до їхнього будинку, ніж до нашого. Є багато речей, які Сполучені Штати зробили і будуть продовжувати робити для українців, але ми хочемо переконатися, що ми вийдемо на цьому тижні з єдиною позицією, де ми працюємо з союзниками, щоб виробити комплексну відповідь», – підкреслили в Держдепартаменті.

Представник Держдепу нагадав, що США очікують, що європейські країни будуть робити більше для України і звільнення полонених українських моряків.

Нагадаємо, голова Пентагону прокоментував агресію РФ у Керченській протоці. Також у США повідомляли, що через агресію РФ в Азовському морі вони планують вмовити ЄС відмовитися від «Північного потоку-2».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: