Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Сергій Рибалка

Читать на русском
Депутат-радикал Сергій Рибалка обіцяв зробити все, щоб залишитися у Верховній Раді наступного скликання.

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Сергій Рибалка (фракція Радикальної партії Олега Ляшка).

Рибалка був обраний до Верховної Ради восени 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом. За час своєї каденції він дав 43 обіцянки, 12 з яких виконав (28%), а 16 – провалив.

З останнього, що провалив Рибалка, обіцянка про те, що фракція Радикальної партії не голосуватиме за жодне рішення в парламенті (крім питань оборони), поки не буде ухвалена постанова про мораторій ціни на газ. «Радикали» трималися майже два тижні, але під час голосування за закон про перейменування Дніпропетровської області фракція дала 19 голосів.

Не виконав народний депутат обіцянку сприяти ухваленню закону про вибори за відкритими списками. У листопаді минулого року Рибалка не проголосував за проект нового Виборчого кодексу, який, зокрема, передбачає механізм обрання депутатів за системою відкритих пропорційних списків.

Не зміг Рибалка виконати обіцянку домагатися мораторію на продаж землі, й це при тому, що Радикальна партія постійно виступає проти створення ринку землі. У 2015 та 2016 роках депутат підтримав продовження заборони відчуження сільськогосподарських земель. Але минулого року він за відповідну ініціативу не голосував.

У серпні цього року Рибалка пообіцяв, що «радикали» зроблять усе для подолання вето на закон про кримінальну відповідальність за контрабанду лісу. Нагадаємо, президент України Петро Порошенко ветував і повернув до парламенту зі своїми пропозиціями законопроект Олега Ляшка «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів і запобігання неналежному переміщенню необроблених лісоматеріалів».

«Те, що сьогодні президент ветував цей законопроект, це удар під дих кожному українцю, бо ті правки, які дала Адміністрація президента, пропонують виключити, наприклад, дрова – це саме та, як я кажу, «лазівка», через яку сьогодні під видом дров вивозять нашу сировину. Ми, безумовно, будемо робити все, щоб подолати вето президента», – заявив нардеп. Закон з поправками президента, якими скасовувалася пропонована заборона експорту дров, парламент розглядав 6 вересня. Щоб подолати вето, спочатку було необхідно відхилити версію законопроекту з правками Порошенка. Але Рибалка й більшість його колег із фракції проголосували за проект закону у версії президента. Тож він свою обіцянку провалив.

Крім того, Рибалка, як і його колеги з фракції Радикальної партії, не виконав передвиборчу обіцянку запровадити кризовий податок для олігархів. Жодного законопроекту для впровадження цієї ініціативи нардеп до Верховної Ради не вніс.

У листопаді нардеп пообіцяв, що його фракція не підтримає бюджет на 2019 рік, поки мінімальна зарплата не буде підвищена до 6 тисяч гривень, а пенсія – на тисячу гривень. «Вчора на зборах фракції ми ухвалили рішення, якщо не буде суттєвого підвищення заробітної плати й мінімальної пенсії, то ми голосувати за бюджет не будемо», – зазначив він. Оскільки умови «радикалів» виконані не були, фракція голосів за бюджет не дала, як і обіцяв Рибалка.

Також депутат запевняв, що Радикальна партія домагатиметься запровадження кримінальної відповідальності за підробку ліків. Для цього він і його колеги з фракції зареєстрували законопроект «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за фальсифікацію лікарських засобів або обіг фальсифікованих лікарських засобів», який чекає розгляду в Раді. Але обіцянка реалізована.

За рік Рибалці ще потрібно встигнути виконати 15 обіцянок. Зокрема, домагатися скасування податку на додану вартість (ПДВ) на ліки. Крім того, народний депутат пообіцяв зробити все для того, щоб залишитися у Верховній Раді наступного скликання, й сказав, що має намір і надалі працювати з Олегом Ляшком.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: