Азовська криза: яка мета Путіна та як вплинути на РФ

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт

РФ задекларувала фактично свій суверенітет над Керченською протокою. Звичайно, це порушення домовленостей, але вони це вже задекларували. При цьому де-юре не змінюючи нічого, де-факто РФ проголосила свій суверенітет.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Петро Олещук, оцінюючи ескалацію в Азовському морі та подальші події.

«Росія таким чином зберігає контроль над Керченською протокою. Очевидно, цей суверенітет РФ використовуватиме, щоб тиснути на Україну, придушувати торгівлю. Найімовірніше, що це не кінець історії. РФ таким чином відпрацювала технологію. Користуючись де-факто відсутністю українського флоту, вона тепер рухатиметься в напрямку Чорного моря й поетапно взагалі відрізатиме нас від водойм», – зазначив Олещук.

За його словами, зараз слід звернути особливу увагу на острів Зміїний. Він розташований досить далеко й має стратегічне значення для контролю шельфу на півдні України.

«Імовірно, РФ блокуватиме чорноморське узбережжя, поетапно відрізатиме нас від моря», – додав він.

Україні слід розробити якусь програму. Ми повинні мати асиметричну відповідь, в тому числі всередині України. Питання має стояти так, що в Україні є бізнес РФ. Росія завдає нам збитків. Ці збитки в Україні ми компенсуватимемо за рахунок Росії.

Щодо міжнародної підтримки, то позиція США лише декларативна, практично вони нічого робити не збираються, уточнив політолог.

«Зважаючи на стан сучасної західної політики, малоймовірно, що будуть запроваджені нафтові та газові санкції. Дуже багато пропутінських політиків при владі. Поки вистачає зусиль на те, щоб якось втримати баланс, продовжувати чинні санкції, але не більше», – підкреслив він.

Якщо під тиском санкцій Путіна змусити сісти за стіл переговорів, то навряд чи від цього буде якась користь, акцентував експерт.

«Путін заявить щось на кшталт того, що вони захищалися, що була загроза суверенітету РФ і вони не винні», – пояснив він.

Крім того, за його словами, нічого не змінить навіть розірвання договору про статус Азовського моря. Росія порушує навіть ті договори, які не денонсувала. У нас є договір, де-факто РФ його не виконує, при цьому не денонсуючи формально.

Найвідоміші випадки запровадження воєнного стану в світіВоєнний стан в Україні можуть запроваджувати з 28 листопада. В яких країнах його ще запроваджували, розбиралося Слово і Діло.

«У нас усе зводиться традиційно до карго-культу. За часів Другої світової в Тихому океані, коли були активні бойові дії, час від часу до місцевих аборигенів, які перебували в досить примітивному стані, потрапляли вантажі, які призначалися військовим США. На цих вантажах писалося «карго». Аборигени отримували безкоштовно ці вантажі, їжу, речі й вважали, що це боги змилостивилися над ними. Війна закінчилась, армія пішла, потік припинився. Тоді аборигени почали думати, що вони розгнівали богів. Почали шити якусь форму, маршувати, намагались привернути прихильність богів, щоб їх винагородили», – нагадав політолог.

У нас щоразу з початком ескалації РФ на наших землях починають говорити про заборони, суд та розірвання договорів, наголосив він.

«Нічого з цього не змінить картину. Росія ставить себе вище за міжнародне право, адже вважає себе світовим лідером. Сподівання тиску на РФ через міжнародно-правові механізми марні. Тиск на Росію можливий лише економічний та військовий», – резюмував Петро Олещук.

Як відомо, Україна оголосила про запровадження воєнного стану в 10 областях на 30 днів.

Найвідоміші випадки запровадження воєнного стану в світі – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: