Порошенко вніс до Ради закон про припинення Договору про дружбу з РФ

Читать на русском
Президент вніс до парламенту законопроект про припинення дії договору про дружбу, співпрацю та партнерство між Україною і РФ.

Президент України Петро Порошенко вніс до Верховної Ради законопроект №0206 про припинення дії договору про дружбу, співробітництво та партнерство між Україною й Російською Федерацією.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на сайт парламенту.

Україна розриває договір про дружбу з РФ. Чи будуть наслідки?У РФ вважають, що анонсоване Києвом розірвання договору про дружбу між Україною та Російською Федерацією не матиме реальних наслідків для Москви.

Нагадаємо, 17 вересня Петро Порошенко ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України про припинення дії Договору про дружбу, співробітництво та партнерство між Україною і Росією.

Відзначимо, що термін дії договору про дружбу з РФ спливає 31 березня 2019 року, й щоб він не продовжився автоматично, до 30 вересня Україна мала повідомити РФ про його припинення. 21 вересня Україна офіційно повідомила Росії про розірвання договору про дружбу. Голова МЗС України назвав цю подію дуже важливою, оскільки в ноті детально обґрунтовуються всі порушення Росією положень цього договору.

26 вересня Петро Порошенко передав генеральному секретарю ООН Антоніу Гутерришу ноту про рішення України не продовжувати дію договору про дружбу з Росією.

Зазначимо, раніше Порошенко заявляв, що договори з Росією не варті паперу, на якому вони написані. Зокрема, він мав на увазі й договір про дружбу. За словами глави держави, Україна з 2014 року неодноразово переконувалася в тому, що договори з РФ нічого не означають.

Договір про дружбу з Росією був підписаний 31 травня 1997 року терміном на 10 років (з наступною автоматичною пролонгацією документа, якщо сторони не висловляться проти). Він набув чинності 1 квітня 1999 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: