Обіцянки країни чудес. Як працює народний депутат Віталій Корчик

Читать на русском
Корчик підтримав створення НАБУ та обіцяв простежити, щоб не скоротили субсидії на комуналку для малозабезпечених.
Віталій Корчик

За рік до виборів час підбити підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання й подивитись, як кожен окремо взятий народний депутат виконував те, що пообіцяв перед виборами, а також під час каденції. Щодня «Слово і Діло» аналізуватиме рівень відповідальності двох народних обранців, поки не пройдеться всім списком парламентарів. Причому рівень відповідальності нардепів наш портал відстежує з моменту їх вступу на посаду. Сьогодні ми розбирались, як працює Віталій Корчик (фракція «Народного фронту»).

Корчик пройшов до Верховної Ради в листопаді 2014 року за загальнодержавним багатомандатним округом під номером 67 від «Народного фронту». Він є членом комітету Верховної Ради України з питань транспорту. За час каденції Корчик дав 14 обіцянок, з яких 8 виконав і жодної не провалив.

Всі виконані обіцянки нардепа відносяться до передвиборчої програми «Народного фронту». Корчик впорався з наміром сприяти в наданні житла сім'ям загиблих під час АТО. Він підтримав держбюджет-2017, який передбачав надання субвенції в розмірі 330 млн грн місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації за отримання житла сім'ями загиблих учасників АТО.

Також нардеп проголосував за проект закону, який дав можливість сім'ям загиблих в АТО отримувати державну підтримку в розмірі 50% вартості будівництва (придбання) доступного житла або пільгового іпотечного житлового кредиту.

Впорався нардеп із наміром ввести обов'язкову перевірку декларацій чиновників, політиків, суддів. У березні 2016 року Верховна Рада прийняла законопроект щодо особливостей подання посадовими особами декларацій про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру.

З 2016 року народні депутати, чиновники, прокурори, судді зобов'язані подавати декларації в електронній формі. Також документом була введена кримінальна і адміністративна відповідальність за недостовірність поданих даних. Корчик підтримав зазначений законопроект.

Виконав нардеп передвиборчу програмну обіцянку – шляхом створення незалежного антикорупційного органу, підтримавши три роки тому законопроект про забезпечення діяльності Національного антикорупційного бюро та Національного агентства з питань запобігання корупції.

Документ дозволив нормально провести конкурс на посаду глави НАБУ. Повернуто норми щодо взаємодії Бюро з іншими державними органами. Запроваджено щорічну незалежну оцінку ефективності діяльності НАБУ, його операційної та інституційної незалежності, в тому числі, шляхом вибіркового аудиту завершених кримінальних проваджень.

Законом повернули високі зарплати працівників Бюро – від 22 тисяч гривень посадового окладу для детектива, до 60 тисяч – для директора НАБУ. Високі зарплати введені також для прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. На службу в Бюро або Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру не братимуть осіб, які працювали протягом останніх 5 років в існуючих антикорупційних підрозділах правоохоронних органів – підрозділ «К» СБУ, ГУБОЗ. Таким чином, законодавчо НАБУ отримало можливість для нормальної роботи, результати якої поки не видно.

Корчику треба виконати ще 6 обіцянок. Півтора роки тому він пообіцяв в межах наданих повноважень фінансово сприяти впровадженню системи фото-, відеофіксації на автомобільних дорогах. За його словами, в державному бюджеті необхідно поступово передбачати кошти на впровадження вказаної системи.

У грудні 2017 року Рада прийняла проект закону про реформування сфери паркування транспортних засобів. Даним законом вводиться фотозйомка (відеозапис) правопорушень, що стосуються порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів. Депутат підтримав зазначений законопроект.

Навесні 2018 року стало відомо, що всього за три роки планують встановити понад 3 тисячі 700 камер на аварійних місцях. Третина від запланованої кількості камер для фото- та відеофіксації порушень ПДР повинні встановити до кінця року.

У серпні в МВС повідомили, що кількість камер збільшується, тепер головне – поєднати їх в єдину систему і запустити. Передбачається, що автоматична фото- і відеофіксація порушень ПДР заробила в 2018-м.

Корчику та іншим депутатам НФ треба встигнути виконати обіцянку – домагатися притягнення міжнародних організацій і донорів до відновлення територій держави, які постраждали від агресії. На початку 2016 року Україна вже отримала 2 мільярди гривень від міжнародних донорів на розвиток Донбасу.

Нагадаємо, в квітні 2015 року Верховна Рада ратифікувала фінансову угоду між Україною та Європейським інвестиційним банком. Законопроект, розрахований на п'ять років, передбачає забезпечення потреб внутрішньо переміщених осіб, відновлення основних інфраструктурних об'єктів на території районів Донецької та Луганської областей, які знаходяться під контролем української держави. Корчик підтримав даний законопроект.

Подивитись, як виконують свої обіцянки інші нардепи, про яких ми писали раніше, можна в рубриці «Обіцянки країни чудес».

Ви можете також перевірити кількість обіцянок та якість їх виконання будь-яким політиком, скориставшись нашою відеоінструкцією.

Усі обіцянки чинних народних депутатів уже проаналізовані за методологією «Слова і Діла». Прочитати аналіз кожної обіцянки будь-якого нардепа можна в рубриці «Верховна Рада» в розділі «Політики».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: