Київ надіслав до Гааги документи щодо захоплення кораблів

Читать на русском
Голова МЗС України заявив, що із захопленням українських кораблів Росія порушила фундаментальні основи міжнародного права.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін у п'ятницю, 30 листопада, заявив, що документи щодо захоплення кораблів у Керченській протоці надіслані до Міжнародного арбітражу в Гаазі.

Про це він сказав на нараді в президента, передає «Слово і Діло».

Конфлікт в Азовському морі: СБУ оприлюднила переговори екіпажів авіації РФОтримано переговори екіпажів російського літака і вертольота Ка-52 з відповідними пунктами управління.

За словами Клімкіна, МЗС вже надіслало до Міжнародного арбітражу в Гаазі документ з інформацією про «погіршення спору з урахуванням останніх подій».

Голова МЗС також зазначив, що із захопленням українських кораблів Росія порушила фундаментальні основи міжнародного права, протаранивши один із кораблів та обстрілявши моряків.

«По-друге, Росія здійснила узурпацію наших суверенних прав щодо свободи навігації відповідно до Конвенції з морського права. Причому я хочу підкреслити, що йдеться саме про свободу навігації», – підкреслив Клімкін.

За його словами, всі моряки, відповідно до міжнародного гуманітарного права, є військовополоненими.

Увечері 25 листопада біля Керченського мосту спецпризначенці РФ захопили три українських кораблі. В підсумку були поранені шестеро українських військовослужбовців.

Росія називає дії України в районі Керченської протоки «провокаційними». МЗС РФ вручило ноту протесту тимчасовому повіреному в справах України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: