У Стамбулі сьогодні мають затвердити томос. На що здатна РФ?

Читать на русском
Володимир Цибулькополітолог

Очевидно, що в Москви буде істерична реакція. Ймовірно, будуть спроби зірвати Об’єднавчий собор.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Володимир Цибулько, оцінюючи завершальний день Синоду, на якому мають затвердити текст томосу й дату проведення Об’єднавчого собору.

«Для початку Росія спробує посмикатися в плані міжнародної позиції. В Кремлі не поспішатимуть переводити це в громадянський конфлікт в Україні. В такому разі вже аж надто яскраво прочитується російський інтерес у цьому. Це відразу дасть підстави Україні звинуватити РФ у черговій гібридній агресії», – зазначив Цибулько.

В принципі, можна вважати, що й агресія в Азовському морі є елементом помсти за томос, додав він.

«Скоріш за все, буде непропорційна відповідь РФ. Вони здійснюватимуть провокації на всьому периметрі кордону», – припустив політолог.

За його словами, для ескалації на Донбасі ресурсів майже немає, але в акваторії руки в РФ трохи зв’язані, тому лишається Донбас.

«В принципі, до церковних громад інкорпоровано багато спецслужбовців, різних КДБістів, які можуть отримати певні завдання. Не виключено, що це будуть якісь зовсім безглузді дії, що ставитимуть Росію в один ряд із Талібаном», – уточнив експерт.

Як отримали самостійність церкви Східної Європи та що дасть Україні томос про автокефаліюТомос про автокефалію багато церков Східної Європи намагалися отримати протягом десятиліть. Що чекає на Україну з появою єдиної помісної церкви?

Крім того, Константинополь ухвалив рішення про розпуск російської архієпископії в Західній Європі. Тому можна сказати, що на церковному фронті Росія програє остаточно, але в Кремлі спробують використати потенціал інкорпорованих працівників спецслужб, підкреслив він.

«Це може мати наслідки, включно з летальними подіями. Якщо Росія стає Талібаном, то й діятиме відповідно. Якщо церква контрольована спецслужбою, то вона й поводиться як спецслужба, а не як церква», – резюмував Володимир Цибулько.

Нагадаємо, 31 травня 2018 року президент України Петро Порошенко запевнив, що український народ отримає томос про єдину помісну православну церкву.

Детальніше про те, як отримували автокефалію церкви Східної Європи, – на інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: