Як мажоритарники Дніпропетровської області обіцяли розширити можливості для громад

Читать на русском

«Слово і Діло» продовжує стежити за тим, як народні депутати від одномандатних виборчих округів виконують свої обіцянки. Сьогодні ми розбирались, як депутати-мажоритарники Дніпропетровської області обіцяли розширити можливості для громад своїх виборчих округів.

У грудні 2014 році Верховна Рада ухвалила законопроекти «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)» та «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо реформи міжбюджетних відносин)», які дозволили розпочати процес фінансової децентралізації в Україна зі значним розширенням фінансових прав громад. Зокрема, розширена дохідна база місцевих бюджетів, запроваджений розподіл компетенцій, сформованих за принципом субсидіарності, збільшена кількість платежів, які залишаються в повному розпорядженні місцевих бюджетів.

Кілька депутатів-мажоритарників Дніпропетровської області не голосували за цей документ і провалили свої обіцянки. Так, Андрій Гальченко провалив обіцянку про те, що 70% податків і зборів автоматично залишатимуться в місцевому бюджеті. Провалена також обіцянка Андрія Денисенка законодавчо закріпити права регіонів-донорів на 50% коштів, зібраних до бюджету. За запропоновані законопроекти він не голосував і своїх не запропонував.

Вадим Нестеренко, не проголосувавши, провалив обіцянку сприяти в питанні надання сільським радам більших повноважень. А Андрій Шипко, який перед виборами запевнив, що законодавчо закріпить право Нікополя, Орджонікідзе та Нікопольського району залишати податки великих підприємств для фінансування соціальних програм регіону, не підтримав зазначені законопроекти 1 не пропонував альтернативних.

Своєю чергою Максим Курячий підтримав законопроекти про фінансову децентралізацію та виконав передвиборчу обіцянку надати органам самоорганізації населення право розпоряджатися місцевим бюджетом. Валентин Дідич також голосував «за», реалізувавши програмну обіцянку збільшити обсяг фінансових прав територіальних громад.

Дмитро Шпенов ще перед виборами 2014 року заявив, що домагатиметься підвищення орендної плати за землю. Але жодних успіхів у виконанні цього запевнення в нього поки немає.

Нестеренко, в тому числі, обіцяв домагатись ухвалення законопроекту про передачу землі за межами сіл і селищ у комунальну власність сільських громад. Ця обіцянка все ще в процесі виконання. У 2015 році депутат підтримав законопроект «Про добровільне об'єднання територіальних громад», який дозволить сформувати самодостатні територіальні громади з відповідними матеріальними, фінансовими ресурсами, територією та об'єктами соціальної інфраструктури, необхідними для ефективного виконання їхніх завдань і функцій. Крім того, нардеп виступив одним з ініціаторів проекту закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посиленню державного контролю за використанням та охороною земель», який передбачає встановлення порядку передачі земель державної власності за межами населених пунктів у комунальну власність об'єднаних територіальних громад.

Детальніше – на інфографіці.

Нагадаємо, «Слово і Діло» аналізувало, хто з мажоритарників виконав найбільше зобов'язань перед виборцями, а хто увійшов до десятки найбільш безвідповідальних.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: